Menu Content/Inhalt
Πρόσφυγες PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
23.01.13
prosfiges1923.jpg

Σε ένα παλιό «Μητρώο Αρρένων» της Κοινότητάς μας, περιόδου 1914 -1933, πέραν από τα συνήθη κορακιανίτικα ονόματα και επίθετα, εντοπίσαμε και ορισμένα πανομοιότυπα ονοματεπώνυμα, που πιθανότατα ήταν ψευδώνυμα. Λόγου χάρη: Πέτρου Γεώργιος του Πέτρου, Γεωργίου Παντελής του Γεωργίου, Αλεξίου Χρήστος του Αλέξιου κλπ. Τόπος καταγωγής των περισσοτέρων αναγράφεται η Σελεύκεια της Μικράς Ασίας και η παραπομπή σε Βασιλικό Διάταγμα του 1923, δίνει την εικόνα ότι επρόκειτο για πρόσφυγες, που εγκαταστάθηκαν στην Κέρκυρα και στο χωριό μας την περίοδο εκείνη, μετά την Μικρασιατική καταστροφή…

Όποιοι γνωρίζουν κάτι περισσότερο για το θέμα, ας γράψουν.

.............................................

ΧΡΗΣΤΟΣ:Δε γνωρίζω κάτι γι' αυτό καθ' αυτό το χωριό μας, αλλά είναι γνωστό πώς στο μεγάλο κύμα προσφύγων που κατέφθασαν στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, πολλοί ήταν οι πρόσφυγες οι οποίοι ήρθαν και στη Κέρκυρα..Από τα νησιά του Αιγαίου και από κει στο Πειραιά, πολλοί ήταν αυτοί που έφθασαν στο νησί μας. Αρχικά οι άνθρωποι αυτοί εγκαταστάθηκαν σε παράγκες οι οποίες είχαν στηθεί για το σκοπό αυτό στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο φρούριο. Αργότερα, με γαιδούρια -μέσο το οποίο το κράτος διέθετε για τη μεταφορά των προσφύγων-, μεταφέρθηκαν σε διάφορα χωριά της Κέρκυρας. Μαρτυρίες κάνουν λόγο για συγκέντρωση προσφύγων στο Χωριό Σταυρός..Λογικά, κάποιοι ίσως πέρασαν κι απ'το χωριό μας.. 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΡΕΝΤΟΥΛΗΣ:Η χρονολογία που αναφέρεται συμπίπτει με την περίοδο της αγγλοκρατίας στην Κύπρο(1878 - 1960). Μία περίοδο κινητοποιήσεων του κυπριακού λαού για τη Ένωση με την Ελλάδα. Η άρνηση των αποικιοκρατών και η προσπάθεια αφελληνισμού του οδηγούν στον ένοπλο αγώνα 1955-1959 για την απελευθέρωση της νήσου από τους άγγλους. Οι Κύπριοι κατά τα χρόνια της τουρκοκρατίας και της αγγλοκρατίας επαιρναν σαν επώνυμο το όνομα του πατέρα τους στη γενική, κατι που συναντάται και στην αρχαία Μακεδονία (στήλες των τάφων της Βεργίνας). Είναι πιθανόν λοιπόν οικογένειες Κυπρίων να βρέθηκαν στην Κορακιάνα διωγμένες από Τούρκους ή Άγγλους αποικιοκράτες




 Υπάρχουν 2 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 25.01.13 )
 
Ευχαρηστήριο PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
23.01.13
ΠΡΟΣ ΤΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ "ΣΠ. ΣΑΜΑΡΑΣ"
"Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά για την τιμή που μας κάνατε να μας προσκαλέσετε στη δημόσια συζήτηση που διοργανώσατε με θέμα: « η πτώχευση της γλώσσα μας».
Δυστυχώς, λόγω της πρόσφατης ανάληψης καθηκόντων και του αυτονόητου φόρτου εργασίας δεν μπορέσαμε να παρευρεθούμε στην  εκδήλωση σας. Ελπίζουμε στο μέλλον να παρευρεθούμε σε άλλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες και γενικότερα στα τοπικά δρώμενα".                                                                                   
                                                                                             Με εκτίμηση,
  
                                                                                   
Ο Περιφερειακός Διευθυντής 
                                                                                  Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης

                                              Ιονίων Νήσων

                                       ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ



 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 23.01.13 )
 
Ειδήσεις των ημερών PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
21.01.13

1.Μεθεόρτια συμπόσια… στου Αντώνη, το Σαββατόβραδο, όπου το γλέντι κράτησε μέχρι πρωίας, στης Μαρίας το μεσημέρι με διαλεκτό κυνήγι-παστιτσάδο, στου κυρ-Θόδωρου με κόκορα-παστιτσάδο, στης Δέσποινας λίγες μέρες πριν…

2.Και στο μεταξύ τα κτυπήματα των διαρρηκτών συνεχίζονται προκλητικά, «μέρα μεσημέρι», στις Βαρές αυτή τη φορά, αλλά και σε κεντρικό σημείο του οικισμού στον αποκάτω δρόμο…και έχουν γεμίσει με ανησυχία και αγανάκτηση τον κόσμο του χωριού...Αυτά χθες Δευτέρα, γιατί σήμερα Τρίτη σημειώθηκε καινέο κρούσμα στο δρόμο του Άη-Μάρκου..

3.Αλλά και η ΔΕΗ επανήλθε απόψε με ένα, μικρής διάρκειας ευτυχώς, «κτύπημα», με το που τελείωσε η πρόβα της Χορωδίας…

4.Η οποία Χορωδία έκοψε απόψε την πίτα της, στο διάλλειμα της πρόβας, δια χειρός μαέστρου… συνοδευόμενη από γλυκά των εορτασάντων μελών της…


 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 22.01.13 )
 
Τ Άγίου Αθανασίου...μετά χαλαζόπτωσης PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
18.01.13
agiou_athan2013a.jpg

Η δυνατή πρωινιάτικη χαλαζόπτωση δεν μπορούσε παρά να αποσπάσει προς στιγμή την προσοχή από το ανακάτεμα των υλικών για την παρασκευή των σπερνών στις Μουργάδες. Η κατηφόρα του Τσιμπάνη στρώθηκε μονομιάς στα άσπρα, λες και είχε ξαφνικά χιονίσει. Η εναλλαγή ήρθε λίγη ώρα αργότερα με μια πεντακάθαρη λιακάδα...

Ήταν η ώρα που στον Άη-Θανάση σήμαινε για τη Λειτουργία και περίπου τότε ο «χορός» των 9 ιερέων, περιλαμβανομένου του Αρχιμανδρίτη, ευλογούσε τα σπερνά της ημέρας και τους άρτους. Η Χορωδία του Σπαρτύλα, έδινε από το γυναικωνίτη τον δικό της τόνο, εναλλασσόμενη με το ψαλτήρι, προς ενίσχυση του οποίου έστερξαν άνδρες και γυναίκες ψάλτες από γειτονικά χωριά. Ο ναός άρχισε από νωρίς να γεμίζει λόγω της παρουσίας των μαθητών του Γυμνασίου που στεγάζεται στο χωριό και λίγο αργότερα του Νηπιαγωγείου, που προσήλθε συντεταγμένα μετά της νηπιαγωγού. 

agiou_athan2013c.jpg

Στο τελείωμα της Λειτουργίας, μία ακόμη δραματική εναλλαγή του καιρού, θα φέρει νεροποντή, που θα εγκλωβίσει για αρκετά λεπτά τον κόσμο εντός του ναού. Η συνέχεια, όπως πάντα, θα δοθεί στο κελί, όπου ο κόσμος θα μαζευτεί πολύς, για το κέρασμα, που παραδοσιακά προσφέρει το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, συνεπικουρούμενο από γυναίκες της ενορίας του χωριού.

agiou_athan2013b.jpg

Υ.Γ.: μοιάζει λιγάκι ανεξήγητο… πως, με τις ίδιες ποσότητες υλικών τα φετινά σπερνά «αυγάτισαν» τόσο…

ΣΗΜ.:την φωτογραφική υποστήριξη της ιστοσελίδας στην εκκλησία είχε ο Χρήστος Ζερβόπουλος.



 Υπάρχουν 1 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
Του Αγίου Αντωνίου, βροχάμενη PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
17.01.13
agiantonis2013.jpg

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η ημέρα της εορτής του Αγίου Αντωνίου χαρακτηρίστηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα, που σε ένα βαθμό άγγιξαν και το χωριό μας (αέρας, βροχή, χαλάζι).Αυτό όμως δεν εμπόδισε την τέλεση της Λειτουργίας στη μικρή εκκλησία του Άη-Νικολόπουλου στις Μουργάδες. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ο Εσπερινός στον Άη-Θανάση με την παρουσία 5 ιερέων και ακολούθως έλαβε χώρα στη Φιλαρμονική η προγραμματισθείσα συζήτηση με θέμα «Η πώχευση της γλώσσας μας», στην οποία συμμετείχαν τρεις εκλεκτοί ομιλητές (ο πρωτοπρεσβύτερος π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, ο κ. Αθανάσιος Ευσταθίου, καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου και ο κ. Ζέφυρος Καυκαλίδης, νομικός συγγραφέας)…

ΣΗΜ.:μία ακόμη διάρυξη πραγματοποιήθηκε σε σπίτι στα πεδινά του οικισμού, στο Αντικλάδι, το πρωί, λίγο μετά τη Λειτουργία...



 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 21.01.13 )
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 10 - 18 από 25
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar