Menu Content/Inhalt
Περί εορτών... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κώστας Απέργης   
08.01.14

 «Βίος ανεόρταστος μακρά οδός απανδόκευτος», δηλαδή «ζωή χωρίς γιορτή είναι δρόμος μακρύς χωρίς πανδοχείο» λέγανε οι παλιοί. Εννοούσανε βέβαια το ανούσιο και κουραστικό του να ζει κανείς μόνο για να εργάζεται, χωρίς να παρεμβάλλονται κάποιες μέρες ξεκούρασης και διασκέδασης, οι οποίες θα αποσπούσαν τον άνθρωπο από τη μονοτονία της καθημερινότητας και θα βοηθούσαν στην ανανέωση των δυνάμεων σωματικών και ψυχικών.

Ως τέτοιες μέρες επινοήθηκαν οι εορτές.

Από τα πανάρχαια χρόνια οι άνθρωποι λάτρεψαν τη Φύση και τα Φυσικά φαινόμενα. Τα προσωποποίησαν, τα θεοποίησαν και καθόρισαν ημέρες λατρείας αυτών των θεών πια, κατά τις οποίες απείχαν από εργασίες και συμμετείχαν σε ποικίλες τελετές και δραστηριότητες.

Άλλες περιπτώσεις εορτών είναι αυτές που σχετίζονται με εποχιακές δραστηριότητες στις γεωργικές και κτηνοτροφικές ενασχολήσεις ( σπορά, θερισμός, τρύγος, κουρά προβάτων κλπ  ),  διάφορα οικογενειακά και προσωπικά γεγονότα (γάμοι, γεννήσεις κλπ ), καθώς και ονομαστικές εορτές.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις δίνεται η ευκαιρία για συγκέντρωση φίλων και συγγενών σε κάποιο σπίτι, γύρω από ένα τραπέζι, όπου τον πρώτο λόγο έχει το φαϊ και το ποτό που με τη σειρά τους φέρνουν τη συζήτηση, το κέφι τη χαρά το τραγούδι, το χορό, τις γνωριμίες, τη σύσφιγξη και επέκταση των κοινωνικών σχέσεων και ό,τι τέλος πάντων χαρακτηρίζει τις ανθρώπινες σχέσεις.

Μια αναδρομή στις τελευταίες δεκαετίες θα μας έδινε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε την εξέλιξη αυτών των σχέσεων.

Έτσι θα δούμε πόσο έχει αλλάξει και τυποποιηθεί όλη αυτή η διαδικασία. Παλιότερα στις ονομαστικές εορτές π.χ. όλοι θυμούμαστε πόσο ελεύθερα επισκεπτόμαστε στα σπίτια τους τους εορτάζοντες. Εκεί μας περίμενε ένα στρωμένο τραπέζι με το άσπρο του «καλό» τραπεζομάντηλο, στη μέση το βάζο με τα λουλούδια, πιάτα με αμύγδαλα, καρύδια, σύκα, συκομαϊδα ή του βάζου, λίγο σαλάμι, τυρί του νοικοκύρη, όπως και ελιές, άντε και λίγες πατάτες του φούρνου με λίγο κρέας, το απαραίτητο και άφθονο σπιτικό κρασί κι ό,τι τέλος πάντων ο εορτάζων ήταν σε θέση να προσφέρει. Όλα όμως απλά όχι πομπώδη και εξεζητημένα, γι αυτό και το κλίμα που εδημιουργείτο ήταν εξαρχής ευχάριστο, ζεστό, προσιτό και δεν δημιουργούσε αναστολές και άλλα «κομπιάσματα».

 Αυτό που έλειπε σχεδόν τελείως, εκτός και αν επρόκειτο για εορτή παιδιών, ήταν τα δώρα. Το πολύ πολύ κάποιοι να φέρνανε λουλούδια από τον κήπο τους ή μια μπουκάλα από το δικό τους το κρασί, έτσι να το πιούνε όλοι μαζί στην υγειά τους και να γίνει και η απαραίτητη σύγκριση ως προς τις ποιότητες, αλλά και προσφορά στην ευθυμία που θα ακολουθούσε σε λίγο με το απαραίτητο πρίμο-σεκόντο εμπλουτισμένο και ως την τετραφωνία, εφόσον η παρέα είχε τα «προσόντα».

 Η ένδυση και η καλλιστειακή παρουσία όπως συμβαίνει σήμερα, κυρίως στο ωραίο φύλο, έλειπε παντελώς . Όλοι το καλό μας ρούχο φορούσαμε που συνήθως ήταν ένα και μοναδικό.

 Χρόνια φτωχά, αλλά όμορφα, σχέσεις ψυχής, χαρά και κέφι αυθόρμητα, σχέσεις για ανθρώπους και όχι για τα σημερινά τυποποιημένα ρομποτάκια, όπως μας κατάντησε ο υπερ-καταναλωτισμός και η κοινωνία της αφθονίας που τα πήλινα πόδια τους έσπασαν, τραγικά,  στις μέρες μας.

 Μήπως ένα γύρισμα στα ντόπια, τα δικά μας, τα ελληνικά θα φέρει την ισορροπία μας;

ΑΠΕΡΓΗΣ ΚΩΣΤΑΣ Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
Υπέροχη θέαση PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
06.01.14
Μια εξαιρετική φωτογραφία από το Σωκράκι (του Σπύρου Χονδρογιάννη) αποτελεί την πρώτη ανάρτηση του νέου έτους στο «Earth Science Picture of the Day» και προέρχεται απο την Ομάδα Παρατήρησης της Αστρονομικής Εταιρείας Κέρκυρας, η οποία παράλληλα στέλνει τις ευχές της για το 2014...
sokraki01012014.jpg
Πηγή: www.corfupress.com


 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 12.04.14 )
 
Χειμωνιάτικο απόγευμα PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
04.01.14

Η ώρα 5 το απόγευμα και το συνονθύλευμα των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατεί (ηλιόφως, υγρασία και σύννεφα διαφόρων αποχρώσεων), λούζει την πλαγιά του Κορακίου, από την Κάβενα και τους Λαμπράδες έως τα ριζοβούνια, με εναλλασσόμενες αποχρώσεις φωτός. Στο μικρό μονοπάτι, το ντυμένο με χρυσοπέταλα (τα πεσμένα φύλλα των δένδρων), το αιωνόβιο δένδρο, με περιφέρεια που ξεπερνάει τα 18 πόδια, στέκει στη βαθειά σκιά του ελαιώνα επιβλητικό και αμίλητο, παράγοντας σταθερότητας στην αστάθεια του κόσμου που το περιβάλλει…

gerikielia012014.jpg

Είναι η ώρα που η ζωή στο χωριό, πασχίζει να επανέλθει σε κάπως εντονότερους ρυθμούς. Ειδικά μετά από τη μεσημεριανή ραστώνη, που αποτυπώνονταν στους έρημους δρόμους, με λιγοστές μόνο εξαιρέσεις: την καπνοδόχο του λειτουργούντος ελαιουργείου, η την επιστροφή του Γιάννη Μαρτζούκου «οίκαδε», μετά την καθιερωμένη του βόλτα με το κλασσικό «ντεσεβώ» της δεκαετίας του ’80…

desevo012014.jpg Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
"Carpe Diem" PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Δώρα Μεταλληνού   
04.01.14

CARPE DIEM έλεγαν οι Λατίνοι!

Πόσο σοφό και πόσο αναγκαίο στις μέρες μας! ‘Aδραξε τη μέρα!!! Με την ανατολή του ήλιου χαμογέλα, σ'έναν ορίζοντα που βάφεται με ομορφιά κι ελπίδα! Κι αν η μέρα είναι μουντή και συννεφιασμένη, θα ξανανοίξει η Ανατολή την παλέτα της, θα ξαναβγεί το ουράνιο τόξο στον ουρανό! Φωτοστέφανο υπόσχεσης για κάτι ωραίο που θάρθει.

Πάντα θυμάμαι ένα κεντημένο μαξιλαράκι, που είχε η νόνα μου στον καναπέ της! ''ΚΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!'', έγραφε με καλλιγραφικά γράμματα! Τι πιο αισιόδοξο; Τι πιο ελπιδοφόρο; Για όλους έχει η Πανδώρα στο πυθάρι της! Φτάνει να περιμένουμε με όλη μας την ψυχή το όμορφο μελλούμενο. Να πιστεύουμε διακαώς πως θάρθει! Και θα ανοίξει η καταχνιά, θα φωτίσουν τα σκοτάδια! Μην απλά το περιμένεις! Πίστεψέ το! Ο,τι διακαώς ποθείς, το σύμπαν θα συνομωτήσει και θα το γευτείς! Αρπαξε τη μέρα με το πρώτο φως, φχαριστήσου μάυτά που έχεις, όχι μάυτά που σου λείπουν! Κοίτα γύρω σου πόσο τυχερός είσαι εν σχέσει με κάποιους που δεν γεύονται ούτε ένα μειδίαμα! Χαμογέλα στο φως της μέρας και τότε σίγουρα όλα τα σκοτάδια σου θα φωτιστούν!


ΔΩΡΑ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΥ

 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 04.01.14 )
 
Καλή Χρονιά και ευχαριστίες από τη Φιλαρμονική PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
01.01.14

Αγαπητοί συγχωριανοί,

javelas2012.jpgΆλλη μία χρονιά έφτασε στο τέλος της και η Φιλαρμονική μας τη χρονιά που πέρασε ανταποκρίθηκε σε υψηλό  βαθμό στις απαιτήσεις των καιρών, προσπαθώντας σταδιακά και βήμα βήμα να ανεβάσει το επίπεδό της προσφέροντας παράλληλα μουσική παιδεία και πολιτισμό στους ανθρώπους που την πλαισιώνουν και κυρίως στα μικρά παιδιά. Και κυρίως στα μικρά παιδιά , διότι αυτά είναι το μέλλον της και αυτά πρέπει με την βοήθεια όλων να ξεκινήσουν να σκέφτονται διαφορετικά με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα βγούμε και σαν χώρα από αυτό το αδιέξοδο που είμαστε.

Ο σεβαστός πρόεδρος κος Σαββανής Σπ. υποστηρίζει και συμφωνώ απόλυτα μαζί του ότι το γενικό πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο οικονομικό. Ένα από τα μεγαλύτερα σφάλματα μας είναι η αδιαφορία, αυτό το «άστο για τον επόμενο», «άστο για αύριο», «δεν βαριέσαι του γείτονα το σπίτι καίγεται » κλπ.  Αυτή η λογική πρέπει κάποια στιγμή να αλλάξει και  θα αλλάξει ξεκινώντας από τα παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού, ηλικίες στις οποίες ξεκινά να διαπλάθεται σιγά σιγά ο χαρακτήρας του ανθρώπου. 

Η Φιλαρμονική μας είναι και αυτή ένα σχολείο και γίνεται μία τεράστια προσπάθεια και από τους δασκάλους κατά κύριο λόγο, αλλά και από το Δ.Σ. να μάθουν τα παιδιά να μην είναι αδιάφορα. Ο μαέστρος κος Ζερβόπουλος Κ. συν τοις άλλοις προσπαθεί στις πρόβες να εμπλουτίσει τις γνώσεις των μαθητών και των εκτελεστών  σε θέματα ιστορίας της μουσικής και ιστορίας γενικότερα.

 Ένα από τα τμήματα που εμφανίστηκαν στην Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση ήταν και η μπαντίνα και όπως γνωρίζετε, για να γίνει η εκδήλωση έπρεπε να μεταφερθεί αρκετός υλικοτεχνικός εξοπλισμός.  Το θετικό ήταν ότι την ημέρα που θα γινόταν η μεταφορά  κάτω από την Φιλαρμονική βρίσκονταν 15 παιδιά  με τη βοήθεια των οποίων εντός μισής ώρας τα πάντα είχαν μεταφερθεί και στηθεί στην εκκλησία. Αν μη τι άλλο αυτό δείχνει ενδιαφέρον και σεβασμό σε αυτό που κάνουν αλλά και  ανταπόδοση στα όσα τους προσφέρει η Φιλαρμονική.

Το ίδιο έγινε και στην εμφάνιση της μπαντίνας στις 29.12 στα εγκαίνια της νέας αίθουσας του πολιτιστικού συλλόγου Σπαρτύλα «ο Προμηθέας». Η μπαντίνα μας, εξέπληξε ευχάριστα  το κοινό παίζοντας απαλά  και ζωντανά, απολαμβάνοντας το ζεστό του χειροκρότημα.  (την εκδήλωση κάλυψε και το Corfu Channel).       

Εκ μέρους του Δ.Σ. θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλα τα μέλη, τους  δασκάλους και τους εκτελεστές για την πολύτιμη βοήθειά τους στην προσπάθεια που γίνεται να συνεχίσει η Φιλαρμονική μας να προβάλει τον πολιτισμό και τη μουσική μας παράδοση.

Θερμές ευχαριστίες επίσης  στους κους Γεράσιμο Μεταλλινό, Αλέκο Ιωνά, Σπύρο Θύμη (Τοτή) και Μιχάλη Πουλήμα για την βοήθειά τους στις μετακινήσεις του εξοπλισμού της μπάντας. Τον κο Γεράσιμο Μεταλλινό τον ευχαριστούμε επίσης και για τις υπηρεσίες του στο βάψιμο της μεγάλης αίθουσας  προβών της Φιλαρμονικής το έργο του οποίου θα συνεχίσει τις επόμενες ημέρες ο κος Ιωάννης Νικ. Κένταρχος (Μαδέλης) βάφοντας τα γραφεία.

Επίσης, πολλές ευχαριστίες στην κα Ελβίρα Μεταλληνού, που για μια ακόμη φορά επιμελήθηκε την προβολή των εκδηλώσεων της Φιλαρμονικής μας.

Χρόνια  Πολλά, Καλή Χρονιά γεμάτη υγεία, χαρά και ευημερία σε όλο τον κόσμο. Ας ελπίσουμε το 2014 να είναι  χρονιά δημιουργίας και με πολύ μουσική αφού και η μουσική δημιουργία είναι.   

 

Κένταρχος Γ. Επαμεινώνδας

 Κοσμήτορας Φιλαρμονικής Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 10 - 14 από 14
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar