Menu Content/Inhalt
Του Λαζάρου στην Επίσκεψη PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
12.04.14

Η ανταπόκριση στην πρόσκληση της Κατερίνας Φακιολά, προσέφερε την ευκαιρία για τη γνωριμία ενός παλιού κερκυραϊκού πασχαλινού εθίμου, που συνεχίζεται με την ίδια μοναδικότητα και αυθεντικότητα έως τις μέρες μας, στο χωριό της Επίσκεψης. Πρόκειται για τα «Κάλαντα του Λαζάρου», που τραγουδιούνται κάθε χρόνο, από τοπική χορωδία με τη συνοδεία οργάνων από γειτονιά σε γειτονιά του χωριού, ενώ πλήθος κόσμου (ντόπιοι και επισκέπτες) που ακολουθεί περιδιαβαίνοντας νυχτιάτικα το χωριό, επαναλαμβάνει «εν χορώ».

kalanta_laz2014a.jpg

Μόνο που στην περίπτωση αυτή το «αινείτε τον Κύριον εν χορδαίς και οργάνοις» συνοδεύεται και από σπιτικό κρασί και μεζέδες της Σαρακοστής και όχι μόνο. Πραγματικά, σε κάθε στάση οι πόρτες των σπιτιών ανοίγουν και σε ελάχιστο χρόνο αχνιστές πιατέλες απλώνονται σε πρόχειρα στημένα τραπέζια και το κρασί ρέει με αφθονία.

kalanta_laz2014b.jpg  kalanta_laz2014c.jpg

Προτοστάτες στις εκδηλώσεις αυτές οι ιερείς του χωριού, στα σπίτια των οποίων η μεγάλη αυτή κομπανία δεν παραλείπει να κάνει στάση.Στο δε τελείωμα, στην ανηφόρα του χωριού, ο παπα-Τσόχας προβάλει στην εξώπορτα «κραδαίνοντας» στα δυό του χέρια μπουκαλέτα με ευωδιαστό μοσχάτο…φυλαγμένο ειδικά για την περίσταση.



 Υπάρχουν 1 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 12.04.14 )
 
Η Συναυλία της Μπάντας PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
08.04.14

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το βράδυ (6 Απριλίου 2014) στο κτίριο της Ιονίου Ακαδημίας στην πόλη της Κέρκυρας, η Συναυλία της Μπάντας της Φιλαρμονικής Κορακιάνας, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Κώστα Ζερβόπουλου. Το Πρόγραμμα περιελάμβανε κλασσικά κυρίως κομμάτια, τα οποία απέδωσε με έξοχο τρόπο η Μπάντα, στην οποία συμμετείχαν αρκετοί νέοι μουσικοί. Το κοινό (κορακιανίτικο στη μεγάλη του πλειονότητα) χειροκρότησε με ενθουσιασμό, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια. Την εκδήλωσε προλόγισε η Πρόεδρος Δώρα Μεταλληνού, αναφερόμενη στην μακρόχρονη παρουσία της Φιλαρμονικής στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας, αλλά και την αξία της τέχνης, ιδίως σε καιρούς χαλεπούς.

filarm_synavl042014a.jpg

Παραβρέθηκαν οι επί σειρά ετών Πρόεδροι του Συλλόγου Γιάννης Κούρκουλος, Τάκης και Σπύρος Σαββανής, η Πρύτανις του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Χορωδιών Κέρκυρας, η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας και δημοτική Σύμβουλος Όλγα Καποδίστρια, ο πολιτευτής Στέφανος Γκίκας κ.ά.

filarm_synavl042014b.jpg
filarm_synavl042014c.jpg


 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 12.04.14 )
 
Η Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
05.04.14

Πέμπτη εβδομάδα της Σαρακοστής και στον Άη-Γιώργη, χθες Παρασκευή, χοροστατούντος του παπά-Κώστα Φαϊτά, έλαβε χώρα η Ακολουθία του «Ακάθιστου Ύμνου», κατά την οποία ψέλνεται τμηματικά το σύνολο των «Οίκων», που απαρτίζουν το θαυμάσιο αυτό υμνογράφημα.Σταδιακά η εκκλησία γέμισε από κόσμο, που συνόδευε τον ιερέα και τους ψαλμωδούς σε αρκετούς από τους «Οίκους». Ήταν τη φορά αυτή η σειρά του Φωκίωνα Μάνδυλα και του Γιώργου Κένταρχου για το «Άσπιλε», ενώ ο μικρός Νικόλας Μαρτζούκος έλαβε από νωρίς θέση στο αριστερό ψαλτήρι. Η κυρά-Σταματέλα Φαϊτά, μαζί με την Παπίνα Μεταλληνού επιμελούνταν το κεντρικού κηροπήγιου, ενώ στο τέλος ο Νίκος Μεταλληνός διάβασε κείμενο με το ιστορικό και την επεξήγηση του Ύμνου.

akathistos2014a.jpg

Την ίδια ώρα στο χωριό τα τμήματα της Φιλαρμονικής συνεχίζουν με εντατικού ρυθμούς τις ετοιμασίες τους: η μεν Μπάντα για την Κυριακάτικη συναυλία της στην πόλη της Κέρκυρας (κτίριο Ιονίου Ακαδημίας), για την οποία ενημέρωση από άμβωνος ο ιερέας, το δε Χορευτικό για τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις των Χορευτικών τμημάτων του βορείου συγκροτήματος της Κέρκυρας στο Σιδάρι.

lampades2014a.jpgΑλλά οι σχετικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν ακόμη και τη δημιουργία λαμπάδων από τα μέλη του Χορευτικού, που μπορεί ο καθένας να τις προμηθευτεί, για την Μεγάλη Εβδομάδα.



 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
Συναυλία Φιλαρμονικής Κορακιάνας PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
03.04.14
afisafk_06042014.jpg

 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
Παλιά και σημερινά παιγνίδια... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Δώρα Μεταλληνού   
01.04.14

Tώρα που μπουμπουκιάζει η Ανοιξη και αρχίζουνε οι πεταλούδες να στήνουνε χορό,ο νους μου πάει σε χρόνια ανεπιστρεπτί περασμένα.Μόλις ο καιρός ζέσταινε γέμιζαν τα πεζούλια και τα μουράγια κόσμο.Τα παιδιά ξαμολιόντουσαν στη σαρτσάδα να απολαύσουν όσο παιγνίδι έχασαν μέσα στο χειμώνα.Τι νοσταλγία για κείνα τα παιγνίδια που μόνο η μνήμη μας ζωντανεύει.
Ενα κύπελλο και ένα κομμένο καλάμι που του είχαμε αφαιρέσει την ψίχα,λίγο τριμμένο πράσινο σαπούνι μέσα και ο κόσμος γέμιζε διάφανες σαπουνόφουσκες ''μπουρμπουλήθρες'' που για λίγο στριφογύριζαν,έπαιρναν τα χρώματα του ουράνιου τόξου κι ύστερα διαλύονταν.Πολλές φορές απρόσεχτα καταπίναμε και καμμιά μπουκιά. Αλλοτε με ένα ''βίσαλο 'χαράζαμε τετράγωνα στο χώμα και παίζαμε κουτσό. Στη Χούμουλη, που πέρασα μεγάλο μέρος των παιδικών μου χρόνων, κάναμε ''κούλιουρο''[κούνια]. Δέναμε μια πέτρα στην άκρη ενός σχοινιού και την πετάγαμε ψηλά να περάσει πάνω ένα κλαδί.Υστερα όταν ερχόταν κάτω δέναμε τις άκρες και έτοιμη η κούνια.Ενας έσπρωχνε κι ο άλλος πέταγε ...στα σύννεφα.Κάποτε είχα μια παλιοδίκοπη, την είχα κρεμασμένη κι έκανα καμπάνα! Είναι πολλά τα απλά και όμορφα που κάνουν ευτυχισμένο ένα παιδί. ''Κολοκυθιά'', Μπερλίνα με τα μάτια σου τα φίνα....'', ''πεντόβολα'', ''πετάει-πετάει'', ''Σφεντόνες'', ''κολοκυθιά'', ''Αγάλματα', ''ξατρεχατό'', ''γκουργκουζιάνη' χειροποίητες πάνινες ''κουτσούνες'' και τόσα άλλα....

Αργότερα οι ναυτικοί επιστρέφοντας από τα ταξίδια τους έφερναν και μια κούκλα για τον καναπέ!! Χλιδάτη με οργάντζες και δαντέλες, μπούκλες στα ξανθά της κυρίως μαλλιά,στήνονταν στον καναπέ και κανείς δεν τις άγγιζε μόνο για ''μόστρα''!

Το παιγνίδι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παιδικής ηλικίας. Από αρχαιοτάτων χρόνων τα παιδιά είχαν παιγνίδια. Κάποτε οι κούκλες λέγονταν ''πλαγγόνες'' και τα μωρά τα κοίμιζαν με την ''πλαταγή'', μια πήλινη κουδουνίστρα που μέσα είχε πετραδάκια.

''Ο χρόνος, λέει ο Ηράκλειτος, είναι ένα παιδί που παίζει''. Κι ο Πλάτωνας τόνιζε πως τα παιδιά πρέπει να παίζουν μέχρι έξι χρονών με όποιο παιγνίδι ήθελαν και όπως ήθελαν.

Τι γίνεται όμως σήμερα με τα σημερινά παιδιά; Βυθίζονται όλο και περισσότερο στις οθόνες των υπολογιστών, σε παιγνίδια που τα παρασύρουν σε πλασματικούς κόσμους, με στόχο να σκοτώσουν, να κλεψουν να ξεγελάσουν τους φανταστικούς ήρωες. Βρώμικα παιγνίδια...

Ο,τι έχει σχέση με το παιδί εγινε εμπορεύσιμο είδος από τις πολυεθνικές.Τα έντονα φωσφοριζέ χρώματα, η επιβλητική φωνή και η ταχύτητα δολοφονούν τη δημιουργική φαντασία και διαστρεβλώνουν τις επιθυμίες και το νου.Τα παλιά παιγνίδια άφηναν ελεύθερη τη φαντασία, τη λογική, την επιθυμία για συνεργασία και το μοίρασμα. Ετσι μεγαλώνουμε παιδιά ''προγραμματισμένα'' χωρίς χαρά και κριτική σκέψη. Μεγαλώνουμε ανθρώπους ευάλωτους
στις ορέξεις των ισχυρών οικονομικών εταιριών.

Υπαρχει ελπίδα; Δεν έχω απάντηση.....

ΔΩΡΑ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΥ



 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 10 - 14 από 14
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar