Menu Content/Inhalt
Πρόωρες εκλογές PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Αντώνιος Πρεντουλής   
11.01.15

Παρακολουθήσαμε από τις αρχές του Δεκέμβρη την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβερνώντων και αντιπολιτευομένων προκειμένου να ενημερωθούμε για τους ενδεχόμενους κινδύνους της μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ) και της ως εκ τούτου προσφυγής στις κάλπες αφ' ενός και αφ' ετέρου της ανάγκης τερματισμού της θητείας της κυβέρνησης αφού οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν οδηγούν τη χώρα σε αδιέξοδο.

Πρωταγωνιστές στη διαμάχη τα δύο μεγάλα κόμματα, της κυβέρνησης (ΝΔ) και  της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ) τα οποία υπεραμύνονται της συνέχισης της μνημονιακής πολιτικής από τη μια και από την άλλη της αναθεώρησης και επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης με ταυτόχρονη διαγραφή μέρους του χρέους. Σε δεύτερους ρόλους τα μικρότερα κόμματα και οι ανεξάρτητοι βουλευτές τα οποία επιχειρούν ευκαιριακά να παίξουν ρυθμιστικό και ενίοτε καθοριστικό ρόλο αφού το στρεβλό πολιτικό σύστημα τους το επιτρέπει. Σε αδιευκρίνιστο ρόλο ο κυρίαρχος κατά τα άλλα λαός. Ένας λαός ταπεινωμένος και εξαθλιωμένος οικονομικά, ο οποίος όμως δηλώνει μετά παρρησίας (59%) ότι δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές.

Στο στόχαστρο οι ανεξάρτητοι βουλευτές και οι έχοντες τάση να διαφοροποιηθούν εντός των κόλπων των κομμάτων τους βουλευτές, οι οποίοι ανάλογα επευφημούνται ή κατηγορούνται και καθυβρίζονται ως αποστάτες, μειοδότες και αργυρώνητοι προκειμένου να ψηφίσουν υπέρ ή κατά του μόνου υποψηφίου Προέδρου κ. Στ. Δήμα. Ο κύριος στόχος όμως είναι ο λαός ο οποίος πρέπει αρχικά να πειστεί ότι για την ενδεχόμενη καταστροφή ευθύνονται όσοι δεν ψηφίσαν ΠτΔ και στη συνέχεια εκ του αποτελέσματος των εκλογών να ενοχοποιηθεί (ο λαός) για τα επερχόμενα δεινά κατά το “ο λαός έχει το δικαίωμα να αυτοκτονήσει'' που ήδη άρχισε να ακούγεται.

Την τιμή και την υπόληψη - όση έχει απομείνει – του πολιτικού κόσμου  δηλητηρίασαν και οι καταγγελίες για απόπειρες χρηματισμού βουλευτών προκειμένου αυτοί να ψηφίσουν ΠτΔ, εξασφαλίζοντας έτσι τη συνέχιση της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Το αδόκιμο “unreformable” μη μεταρρυθμίσιμη, με την έννοια ότι όποια προσπάθεια προς μεταρρυθμιστική κατεύθυνση είναι καταδικασμένη, είναι  η άποψη των Ευρωπαίων που κυκλοφορεί στα διάφορα συμβούλια και διαβούλια για την χώρα μας και την κατάσταση που επικρατεί.

Η 29η Δεκεμβρίου λοιπόν ήλθε και παρήλθε. Οι 168 ψήφοι δεν ήταν αρκετοί για την εκλογή ΠτΔ και μοιραία φθάσαμε στις εκλογές με ανάμικτα συναισθήματα και φόβους. Φόβους καταστροφικούς που ενισχύονται σε κάθε ομιλία των μέχρι τώρα κυβερνώντων και αβεβαιότητος από τα εξαγγελλόμενα των μέχρι τώρα αντιπολιτευομένων ''το μη χείρον αβέβαιο'' θα έλεγα παραφράζοντας την αρχαία σοφή ρήση.

Ποιος λοιπόν μας οδήγησε πραγματικά σε εκλογές, που εκτός των άλλων  θα κοστίσουν τουλάχιστον 2 δις ευρώ, τα κυβερνώντα κόμματα, οι αντιπολιτευόμενοι ή οι ανεξάρτητοι βουλευτές που δεν υπέκυψαν; Στο σημείο αυτό θα μου επιτρέψετε να παραθέσω εν συντομία απόσπασμα από δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή (30/12) με τίτλο Κυβέρνηση συνεννόησης”: <<ΟΧΙ σε πρόωρες εκλογές, κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, στηριγμένη σε μία ελάχιστη συνεννόηση των δύο μεγάλων πολιτικών παρατάξεων, εξοστρακισμός του ακροδεξιού, ξενοφοβικού λαϊκισμού σε πολιτική καραντίνα ώστε να μην παίζει ρυθμιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας, είναι το βασικό τρίπτυχο της σημαντικότατης συμφωνίας μεταξύ σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης και της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης της Σουηδίας με την οποία τερματίστηκε η κρίση στην οποία είχε βυθιστεί η χώρα εδώ και ένα περίπου μήνα. Στις 3 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός Στ. Λεβέν υπέστη σοβαρή ήττα στο κοινοβούλιο καθώς η πλειοψηφία των βουλευτών απέρριψε το κυβερνητικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015 και υιοθέτησε εκείνο της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης. Αποφασιστικό ρόλο έπαιξε το ακροδεξιό κόμμα. Την ίδια μέρα ο Λεβέν προκήρυξε εκλογές για το Μάρτιο του 2015. Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι κανένας από τους δυο  μεγάλους συνασπισμούς δεν θα επιτύγχανε αυτοδυναμία ενώ προοιωνίζονταν άνοδος της ακροδεξιάς. Αποτέλεσμα πρυτάνευσε η λογική για τη δημιουργία κυβέρνησης συνεννόησης η οποία επιτρέπει στο Λεβέν να κυβερνήσει μέχρι το 2018 εφαρμόζοντας όμως το σχέδιο του προϋπολογισμού της αντιπολίτευσης>>. Εδώ μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

Αυτό λοιπόν που μας οδήγησε στις εκλογές και στην όποια ενδεχόμενη περιπέτεια μετά είναι η αδυναμία συνεννόησης και συναίνεσης των δύο μεγάλων κομμάτων, είναι αυτή, που δημιουργεί την αβεβαιότητα στις αγορές με φυσική συνέπεια την οικονομική καταστροφή μας, είναι αυτή που καθιστά απαραίτητη τη χρησιμοποίηση  των μικρών κομμάτων σαν δεκανίκια για την εξυπηρέτηση ευκαιριακών σκοπών, είναι αυτή που επιτρέπει ακόμα να αυξάνονται τα ποσοστά των ακροδεξιών, όσο και αυτό να σας φαίνεται παράξενο. Ακόμα και οι ΗΠΑ προσέγγισαν την Κούβα μετά από 50 χρόνια ψυχροπολεμικού κλίματος και εδώ δεν μπορούν να βρεθούν σημεία ελάχιστης συνεννόησης για τη σωτηρία του τόπου. Αλλά μην αδικούμε το κοινοβούλιο! Ομόφωνα ενέκρινε την επιχορήγηση των κομμάτων!

Τώρα δικαίως θα αναρωτιέται κανείς τι όφελος έχουν αυτές οι σκέψεις αφού ο κύβος ερρίφθη και οι εκλογές είναι γεγονός και όμως έχουν! εάν η κυβέρνηση που θα προκύψει την 25η Ιανουαρίου δεν επιδιώξει μία ευρεία συναίνεση στο εσωτερικό, που θα την καταστήσει ισχυρή απέναντι στους δανειστές και τις αγορές και με κάποιο δεκανίκι, που θα επιτρέψει οριακά το σχηματισμό κυβέρνησης, βγει στην Ευρώπη να αντιμετωπίσει δανειστές και τραπεζίτες... αλίμονο!

Ωστόσο υπάρχουν παραδείγματα που εγγυώνται την ορθή αντιμετώπιση των καταστάσεων, τίποτα δεν προκύπτει από παρθενογένεση, ούτε και πρωτόγνωρα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, φθάνει να παραμεριστούν οι εγωισμοί τα προσωπικά και κομματικά συμφέροντα και να τα ακολουθήσουμε, η αντιμετώπιση της κρίσης στη Σουηδία είναι ένα από αυτά.
Αντώνης Πρεντουλής

 Υπάρχουν 2 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 11.01.15 )
 
Στολίδι... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
10.01.15

portokalia09012015b.jpgΟ καλύτερος στολισμός δέντρου είναι τελικά αυτός της φύσης, όπως μαρτυράει η βαρυφορτωμένη πορτοκαλιά στον κήπο του Τσουρλή…Αυτό θα παρατηρήσει ο Νίκος Θύμης στη βραδυνή βόλτα στους ερημικούς δρόμους του χωριού, για να ανακαλέσει από τη μνήμη τον πρώτο κατοχικό χειμώνα, όπου, εκτός από στολίδι, ο χρυσίζων καρπός αποτελούσε πρωτίστως ελπίδα ζωής για αρκετούς χωριανούς μας.

fota09012015.jpgΛίγο πιο πέρα, στην Πλάστιγγα, οι τεχνικοί του χωριού πάσχιζαν να αποκατασταθεί ο κοινοτικός φωτισμός, μετά την αφαίρεση της φάτνης μπροστα΄από η Φιλαρμονική.

Και αυτά ενώ η πρώτη αφίσσα στον τοίχο σήμανε την προεκλογική περίοδο και τις εκλογές που έρχονται, στη μέση του χειμώνα και της κρίσης που διαρκεί…


 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
Αγιασμός των Υδάτων PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
06.01.15

vaptisi012015a.jpg

Αγιασμός των Υδάτων στον Άη-Γιώργη σήμερα, μια ηλιόλουστη, αλλά κρύα ημέρα στην αρχή του νέου έτους. Ξεχώριζε η παρουσία πολλών μικρών παιδιών και στο ψαλτήρι η φωνή του ενορίτη Γιάννη Μεταλληνού, ενώ σύσσωμο (πλην του απουσιάζοντος Προέδρου) παραβρέθηκε το Τοπικό Συμβούλιο. Με την ολοκλήρωση του τελετουργικού από τον παπα-Κώστα, μικροί και μεγάλοι προσήλθαν στο «προσομοίωμα του Ιορδάνη ποταμού» για να παραλάβουν αγιασμένο ύδωρ με τη βοήθεια των Επιτρόπων της εκκλησίας…οι οποίοι είχαν προνοήσει, εκτός από τον καθιερωμένο στολισμό και για ένα κέρασμα στην εξώπορτα.

vaptisi012015c.jpgΜε παράκληση του ιερέα και «τη βοηθεία Δημητρίου Νικολούζου» δόθηκαν και οι τελευταίοι λαχνοί προς ενίσχυση των ευαγών ιδρυμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως.

Υ.Γ. Ο Γιώργος Κένταρχος θυμήθηκε ότι τα «παπαδο-παίδια» του παπα-Κουρίνη, τόσο πολύ είχαν εκτασιαστεί από το γεγονός του Αγιασμού, που την ημέρα εκείνη έπιναν νερό ακόμη και από τις λόμπες του δρόμου (αφού όλα τα νερά θεωρούνται αγιασμένα)… Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
 
Εκδήλωση στον Άη-Γιώργη PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
04.01.15
papad012015b.jpgΧριστουγεννιάτικη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στον Άη-Γιώργη με ομιλητή τον παιδίατρο Σπύρο Σαββανή, τη Δώρα Μεταλληνού που παρουσίασε αναφορές ελλήνων ποιητών για την Γέννηση και τη Μαριέττα Σαββανή που διάβασε τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη, από το θάνατου του οποίου συμπληρώθηκαν 100 χρόνια (γι αυτό και το σχετικό μνημόσυνο που πραγματοποιήθηκε στην αρχή της εκδήλωσης).


 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 04.01.15 )
 
Πρωτοχρονιά με Άη-Βασίλη PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
02.01.15

sbasili31122014b.jpg

Για άλλη μια χρονιά ο Άη-Βασίλης ήταν πιστός στο ραντεβού με τους μικρούς του φίλους, του χωριού. Ντυμένος με την παραδοσιακή γαλαζο-πράσινη φορεσιά του και περιστοιχιζόμενος από τους βοηθούς του περιδιάβηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τις γειτονιές του χωριού μοιράζοντας δώρα και τραγουδώντας τα κάλαντα. Τα συναισθήματα των μικρών παιδιών ήταν όπως πάντα ανάμικτα, αλλά ήταν αρκετά αυτά (Ηλιάνα, Σταμάτης, Μαριέττα, Σταυράκης, Σταμάτης, Χρυσούλα και Γιάννης, Μαρία και Σπύρος, Όλντι και Αουρέλι, Ντομινίκ, Διονύσης, Νικόλας, Στάθης, Αγγελική και Κωνσταντίνος, Λεωνίδας κ.ά.) που πρόφτασαν να τον δουν. Λίγο δε πριν από την αναχώρηση από το χωριό, οι βοηθοί δοκίμασαν το κρασί του Γιάννη του Κένταρχου στις Μουργάδες.

sbasili31122014a.jpg

Καλή Νέα Χρονιά!

Υ.Γ. Την επόμενη μέρα το μεσημέρι, στις Μουργάδες κυκλοφόρησε και «κόκκινος» Άη-Βασίλης…για ορισμένους που απουσίαζαν την προηγούμενη βραδυά από τα σπίτια τους. Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 02.01.15 )
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 10 - 14 από 14
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar