Menu Content/Inhalt
Χαιρετισμοί... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
26.02.10

panagia_xairet2010.jpgΜε το «Χαίρε Νύμφη Ανύμφευτε…» να αντηχεί επαναλαμβανόμενο στο τέλος κάθε ενότητας της υμνωδίας στη μικρή εκκλησία της Παναγίας στις Μουργάδες, διαβάστηκαν οι Χαιρετισμοί, για δεύτερη συνεχόμενη Παρασκευή της Σαρακοστής. Η μικρή καμπάνα ήχησε με το γνώριμο εκείνο σήμαμά της, το σούρουπο, κατά τις 7 η ώρα και ο μικρός ναός δεν άργησε να γεμίσει από πιστούς κάθε φύλου και ηλικίας, που ανηφόρισαν έως την κορυφή της γειτονιάς… «Αν δεν περάσεις από τα Απόδειπνα της Σαρακοστής, δεν καταλαβαίνεις το Πάσχα που έρχεται» θα ψιθυρίσει στο στασίδι από την πλευρά της πόρτας, ο Νίκος, που μόλις έχει καταφθάσει από τη Νεροσυρμή…
Έξω, στο μισοσκόταδο του προαυλίου, ο μικρός Κωνσταντίνος της γειτονιάς, σε πείσμα της Σαρακοστής, απολαμβάνει λάθρα, το αγαπημένο του γλύκισμα… Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 06.06.10 )
 
Νέα Διοίκηση στην Ένωση Χορωδιών Κέρκυρας PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
26.02.10

Μετά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στις 10 Φεβρουαρίου 2010, η χωριανή μας Σοφία Μαρτζούκου εξελέγη εκ νέου στο Διοικητικό Συμβούλιο τις Ένωσης Χορωδιών Κερκύρας . Κατά δε τη χθεσινή, πρώτη συνεδρίαση της νέας Διοίκησης ορίστηκε στη θέση του «Εφόρου Δημοσίων Σχέσεων». Συνολικά, η νέα σύνθεση και συγκρότηση του Συμβουλίου είναι η εξής:

Πρόεδρος: Μάμαλος Αντώνης

Αντιπρόεδρος: Κοντός Παντελής

Γ. Γραμματέας: Μητσιάλης Νικόλαος

Ταμίας: Μάνδυλας Γεώργιος

Έφορος Δημοσίων Σχέσεων: Μαρτζούκου Σοφία

Έφορος Μελών: Ζαφειρόπουλος Σπυρίδων

Έφορος Εκδηλώσεων: Χειμαριώτη Αθανασία

Την Εξελεγκτική Επιτροπή την απαρτίζουν οι: Γκούσης Νικόλαος, Κρεμόνας Σπυρίδων και Πετροπούλου Ελένη. Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 06.06.10 )
 
Περί του "Καλλικράτη" ο λόγος PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
23.02.10
Πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, η αναγγελθείσα συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου, προκειμένου ο Δήμαρχος Φαιάκων και Πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Κέρκυρας, Μιχάλης Κάρρας, να ενημερώσει τα μέλη του οργάνου αυτού, αλλά και τους κατοίκους για τις προοπτικές που διαφαίνονται ενόψει του σχεδίου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», που αφορά εκτός των άλλων και στις συνενώσεις των σημερινών Δήμων.
Στη συνεδρίαση-συζήτηση, εκτός του Δημάρχου παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σταύρος Σαββανής και ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Δημουλάς, ενώ από πλευράς Τοπικού Συμβουλίου, παρόντα ήταν τα 3 από τα 5 μέλη, δηλαδή ο Πρόεδρος Σπύρος Τσιριγώτης, η Σοφία Μαρτζούκου και ο Γιώργος Μαρτζούκος. Όσον αφορά δε την παρουσία κόσμου, αυτή ήταν πενιχρή, αφού στο απόγειό της δεν ξεπέρασε τους 15 κατοίκους !!!.
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος, αναφέρθηκε εκτενώς στους σχεδιασμούς του Υπουργείου Εσωτερικών και στα σενάρια για 3 Δήμους στο νησί της Κέρκυρας, κάτι που βρίσκει αντίθετους όλους τους Δημάρχους, πλην αυτού της πόλης. Αντίθετα η ΤΕΔΚ προτείνει 5 Δήμους στο νησί και για την τεκμηρίωση της θέσης της ανέθεσε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, σχετική μελέτη. Τελικά, αυτό που εμμέσως πλην σαφώς διεφάνη ήταν η αντίθεση των εισηγητών σε πιθανή συνένωση του Δήμου Φαιάκων με τον Δήμο Κερκυραίων, όπως προτείνει ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν…Οι ενημερώσεις θα συνεχιστούν και στα άλλα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου… 

ΣΗΜ.:η χωροταξία των νέων Δήμων, δηλαδή το ποιος θα συνενωθεί με ποιόν, είναι οπωσδήποτε ένα σημαντικό ζήτημα…Όχι όμως (κατά τη γνώμη μας) και το μόνο σημαντικό…Προέχει το πλαίσιο λειτουργίας των νέων Οργανισμών Αυτοδιοίκησης και οι προβλέψεις για την αντιμετώπιση των κακοδαιμονιών που βαρύνουν σήμερα το χώρο της Αυτοδιοίκησης. Ορθότερο λοιπόν θα ήταν, σε πρώτη φάση (σύμφωνα και με το κάλεσμα του Υπουργείου), πρωτίστως τα στελέ3χη της Αυτοδιοίκησης, να ασχοληθούν και να προτείνουν τρόπους βελτίωσης της αποτελεσματικότερης, πιο διαφανούς και περισσότερης δημοκρατικής λειτουργίας των νέων Δήμων, παρά να αναλώνονται μήνες τώρα, με «σεμπριές, γάμους και διαζύγια» περιοχών…Θα έλθει και γι αυτά η σειρά τους…Για όλα αυτά όμως θα πρέπει να οργανωθεί ένας ευρύς και ουσιαστικός διάλογος με τους κατοίκους της περιοχής... Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 06.06.10 )
 
Κυριακή της Ορθοδοξίας... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
21.02.10
Η λιακάδα και ο αέρας, κύρια συστατικά του σημερινού καιρού από νωρίς το πρωί, διέλυσαν τη μουντάδα και τη σκόνη που ο νοτιάς περιέφερε ολόκληρη τη χθεσινή μέρα.s_theodora2010.jpg
Η καλοκαιρία λοιπόν προσέθεσε έναν ακόμη λόγο για την μετάβαση στην πόλη της Κέρκυρας, όπου σήμερα Κυριακή της Ορθοδοξίας, η Εκκλησία εορτάζει την αναστήλωση (πριν από αιώνες) των ιερών εικόνων, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Αυτοκράτειρας Θεοδώρας της Αυγούστας. Το λείψανο της μετέπειτα Αγίας, που μεταφέρθηκε από τον ιερέα Γεώργιο Καλοχαιρέτη στην Κέρκυρα το 1456 μαζί με το λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνος και βρίσκεται στο Ναό της Μητροπόλεως, λιτανεύεται κάθε χρόνο τέτοια μέρα, με τη συνοδεία του ιερού Κλήρου, των Αρχών του τόπου και πλήθους πιστών, στη διαδρομή που περνάει από τα Μουράγια, το Λιστόν και την κατηφόρα του Άη-Αντώνη, για να τερματίσει στο ναό της Μητροπόλεως. Στη λιτανεία συμμετέχουν κάθε χρόνο οι τρεις Φιλαρμονικές της πόλεως, η Φιλαρμονική της Άνω Κορακιάνας και εναλλάξ μία εκ των Φιλαρμονικών Γαστουρίου και Σκριπερού.
Το απόγευμα, ένα «αποχαιρετιστήριο τσάϊ», πριν από την αναχώρησή τους για το Μπίρμιγχαμ, έδωσε την ευκαιρία για μια εκτενή συζήτηση με τον Σάϊμον και την Λυν Μπάντελέϋ, στον απόηχο του Κορακιανίτικου Καρναβαλιού…


 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 06.06.10 )
 
Το Καρναβάλι όπως το είδαν ο Σάϊμον και η Λύν... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
20.02.10

karnav_badeley2010.jpg΄Εχει ενδιαφέρον, ο τρόπος με τον οποίο είδαν και βίωσαν το Καρναβάλι μας, οι Άγγλοι φίλοι μας, που κατοικούν στην περιοχή της Γραμματινής, στο κέντρο του χωριού, ο Σάϊμον και η Λυν. Διαβάζουμε (σε ελεύθερη απόδοση), τα παρακάτω στην ιστοσελίδα τους:
"Το Καρναβάλι στην Άνω Κορακιάνα, «φώτισε» την πιο γκρίζα, κρύα και υγρή μέρα του χρόνου. Μέρος της μπάντας με παρδαλές ενδυμασίες, στρατιωτικοί, παπάδες και αστυνομικοί, έπαιζαν με «τύμπανα και φλογέρες». Ο «ενθρονισμένος βασιλιάς» με κορόνα στο κεφάλι, συνοδευόμενος από τους αυλικούς του, άνδρες ντυμένους γυναίκες, και άλλες καρναβαλικές εμφανίσεις, έκαναν παρέλαση κρατώντας ομπρέλες. Μία φάλαγγα γυναικών με ροζ ομπρέλες ήλιου γύριζαν γύρω-γύρω από το «γαϊτανάκι», ενώ άλλες γυναίκες με ασημένιες περούκες  χόρευαν στο δρόμο.

Σταματώντας και ξεκινώντας η πομπή, μάζευε όλο και περισσότερο κόσμο (μερικοί με μάσκες , όπως ένας Πινόκιο, άλλοι με τα ρούχα τους). Από τα παράθυρα πετούσαν κορδέλες και χαρτοπόλεμο, άλλοι αγκαλιάζονταν και χαιρετούσαν, ήταν αδύνατο να μην χαμογελάσεις με όλες αυτές τις σκηνές. Η επιστροφή από την πλατεία έγινε με πολύ βροχή. Ο Νίκος και η Σοφία, στεκούμενοι στην μπροστινή τους πόρτα μας προσκάλεσαν για καφέ και σοκολάτα.Στις 7.00 η ώρα, 200 περίπου άτομα μαζεύτηκαν στο πάνω δωμάτιο του Συνεταιρισμού στον από κάτω δρόμο, για να παρακολουθήσουν μια αστεία συνομιλία μεταξύ 2 γυναικών, που δεν την καταλάβαμε, αλλά χειροκροτούσαμε μαζί με όλους. Μετά, ακολούθησε  ένα «τυπικό» διάβασμα (της Διαθήκης) από τους επικεφαλής των εκδηλώσεων, που ονόμαζαν ανθρώπους του χωριού και όλοι διασκέδαζαν και χειροκροτούσαν. Τότε ο Βασιλιάς Καρνάβαλος μεταφέρθηκε έξω στο δρόμο και κάηκε με λίγη βενζίνη. Όλοι άρχισαν να φεύγουν από τη μικρή πόρτα και να πηγαίνουν στην κάτω αίθουσα, για να καθίσουν σε μεγάλα τραπέζια κάτω από μια ξύλινη στέγη. Ήμασταν καλεσμένοι της οικογένειας του Λευτέρη, που είχε φέρει πιάτα με φαγητά και κρασί σε κανάτες. Όπως μπήκαμε μέσα στην αίθουσα και ανακατευθήκαμε με κάθε ηλικία, ο χορός ξεκίνησε, με μία ορχήστρα που δημιούργησε την  ατμόσφαιρα της βραδιάς, ανταποκρινόμενη στον κόσμο που χόρευε και τραγουδούσε σε ζευγάρια ή τριάδες, μέχρι που γινόταν αλυσίδα που πήγαινε μπρος-πίσω, χορεύοντας…Η πίστα σπάνια ήταν άδεια. Χόρεψα με τη Λύν, σε κύκλο, σαν έναν παλιό σκοτσέζικο χορό…Όταν η ορχήστρα σταμάτησε, μία ηλικιωμένη κυρία του χωριού τραγουδούσε ανά 2 στίχους χωρίς τη συνοδεία μουσικής και ο χορός επαναλάμβανε, κάνοντας κύκλο….Φύγαμε τις 3 η ώρα το πρωί... Ευχαριστηθήκαμε πάρα πολύ εγώ και η Λύν."


 Υπάρχουν 0 σχόλια.
Πατήστε εδώ για να προσθέσετε το δικό σας
Τελευταία ανανέωση ( 06.06.10 )
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 1 - 9 από 15
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar