Παραδοσιακή και σύγχρονη Γαστρονομία
|
Στην ύπαιθρο θαρρείς πως απελευθερώνονται οι αισθήσεις...Το πλησίασμα με τη φύση δίνει τη δυνατότητα να αντιληφθούμε ολόκληρο τον πλούτο και την ποικιλομορφία της. Γήινες αποχρώσεις που παραλλάζουν στον κύκλο της ημέρας και στο γύρισμα των εποχών, πολύτιμα ακούσματα του ουρανού και της νυχτερινής γαλήνης και ευωδίες που τις βαραίνει η υγρασία και τις παρασέρνουν οι αέρηδες.
Μα πάνω από όλα γεύσεις, οι πλέον σύνθετες των αισθήσεων, απαραίτητες για την αγαλλίαση του σώματος, αλλά και της ψυχής. Σε αυτές ανταμώνουν η ύλη με το πνεύμα, με αυτές κρίνονται η ανέχεια και η ευζωία, αυτές υποδηλώνουν επινοητικότητα και διάθεση δημιουργίας. Εν τέλει κουβαλούν βαρύ φορτίο ιστορίας, φανερώνουν τις επιρροές και συναποτελούν στοιχείο της παράδοσης και του πολιτισμού μας.
Οι γεύσεις που παράγει η Κορακιανίτικη κουζίνα είναι λίγο-πολύ οι γεύσεις που συναντώνται σε ολόκληρη την Κέρκυρα. Οι επιρροές από την μακρά περίοδο της ενετοκρατίας, ιδιαίτερα στην κουζίνα της πόλης, παραμένουν εμφανείς μέσα στα γενικά τυπικά μεσογειακά χαρακτηριστικά. Το λάδι, το αλάτι και τα μπαχαρικά κάνουν από ενωρίς αισθητή την παρουσία τους, μαζί με άλλα είδη τροφίμων που θα έρθουν στο νησί από το βενετσιάνικο εμπόριο. Η νοστιμιά των γεύσεων θα ριζώσει, με αποτέλεσμα αιώνες μετά τα βασικά πιάτα με τα ονόματά τους να διατηρούνται, παρά τη μαζική διάδοση της κλασσικής ελληνικής κουζίνας στις μέρες μας.
|
Διαβάστε περισσότερα...
|
|
Παραδοσιακή κερκυραϊκή κουζίνα
|
Η κουζίνα της Κέρκυρας, είναι ένας συνδυασμός ελληνικών και δυτικών γεύσεων, με στοιχεία της μεσογειακής κουζίνας και πολλά μπαχαρικά...
|
Διαβάστε περισσότερα...
|
|
Το "μωσαϊκό" της Βασούλας...
|
Τις περισσότερες φορές η νοστιμιά «κρύβεται» στα απλά πράγματα. Το γνωστό γλυκό με την ονομασία «μωσαϊκό» είναι ένα από αυτά και η παρασκευή του χαρακτηρίζεται από ευκολία και απλότητα...Παρόλα αυτά, όπως το κάθε δημιούργημα ενσωματώνει μικρότερα ή μεγαλύτερα μυστικά του δημιουργού του, την προσωπική του «τέχνη». Έτσι λοιπόν και το «μωσαϊκό» της Βάσως Κουρή-Ιωνά είναι ακαταμάχητο και αυτό προκύπτει αβίαστα από όλους εμάς που σε κάθε ευκαιρία το δοκιμάζουμε και ιδιαίτερα στις οικογενειακές γιορτές της οικογένειας Ιωνά...
|
Διαβάστε περισσότερα...
|
|
Τσιλίχουρδα...στο τέλος της Σαρακοστής
|
Το φαγητό μαγειρεύεται οπωσδήποτε το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ από τα εντόσθια του αρνιού του Πάσχα, και τρώγεται μετά την Ανάσταση.Είναι η Κερκυραϊκή μαγειρίτσα...
|
Διαβάστε περισσότερα...
|
|
Σκορδαλιά...Κλασσικό ελληνικό πιάτο για την ημέρα του εορτασμού του Ευαγγελισμού (25η Μαρτίου) και όχι μόνο, που φυσικά δεν λείπει και από το κερκυραϊκό και το κορακιανίτικο τραπέζι. Την ημέρα αυτή, συνοδεύεται από παστό μπακαλάρο βραστό ή τηγανιτό και πατάτες. Η αναλογία βραστής πατάτας και σκόρδου διαφοροποιείται ανάλογα με το γούστο και τις αντοχές μας...
|
Διαβάστε περισσότερα...
|
|
|
|
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 Επόμ. > Τελευταία >>
|
Αποτελέσματα 1 - 9 από 15 |