Menu Content/Inhalt

ban-simeraf.jpg

Βιβλιοπαρουσιάσεις...
Μέσω της σελίδας αυτής, παρουσιάζονται βιβλία Κορακιανιτών συγγραφέων...Ιστορικά, λογοτεχνικά, ποιητικά...(Αρκεί ένα κλικ στον τίτλο του βιβλίου)

α.α  
Τίτλος βιβλίου 
    Συγγραφέας
1. apergisbook1.jpg   "ΚΟΡΑΚΙΑΝΑ - σελίδες από τον 15ο έως και τον 18ο αιώνα"  ΚΩΣΤΑΣ ΣΤ. ΑΠΕΡΓΗΣ
2.   entos1.jpg  "Όταν σωπαίνουν τα κύματα"  ΣΤΑΘΗΣ Β. ΣΑΒΒΑΝΗΣ
3.  fertes1.jpg   "Ανάμεσα Κουκουρίτσας και Ακλερής"  ΣΤΕΛΙΟΣ Φ.ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ
4.  marietin1.jpg   "Δάκρυα της Θάλασσας"  ΜΑΡΙΑ-ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΠΡΕΝΤΟΥΛΗ

 
Ο ζωγράφος Τάκης Μεταλληνός

metallinos_face.jpgΗ δύναμη για το ωραίο δεν θα μπορούσε να αφήσει τον Τάκη Μεταλληνό ασυγκίνητο και να μην εκδηλώσει την ευαισθησία του και στις τέχνες τις καλές.
Τον χρωστήρα της ζωγραφικής δεν τον εγκατέλειψε σε καμία στιγμή της έντονης πολιτικής και κοινωνικής του δραστηριότητας. Άλλωστε η τέχνη, του να ζωγραφίζεις, είναι κάτι που δεν στο επιβάλλει κανείς. Είναι τρόπος ζωής, συμπεριφορά, κάτι που αφορά τον δικό σου εσωτερικό κόσμο.
Στην επιθυμία του να αναδειχθεί η έντονη ζωγραφική  δημιουργία της Κέρκυρας, διοργανώνει τις ανεπανάληπτες εκθέσεις του Κερκυραϊκού Εικαστικού Φθινοπώρου το 1990 και 1992, με τη συμμετοχή εκατό και πλέον εικαστικών.
Ασχολείται κυρίως με την υδατογραφία και με το σχέδιο μέσα από το μολύβι, το κάρβουνο και τη μελάνη...

Διαβάστε περισσότερα...
 
Ψηφιακή Πινακοθήκη Κορακιάνας
Η Κέρκυρα, ως σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο διατηρώντας ισορροπίες στην εξέλιξη των τεχνών ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση. Πουθενά αλλού δεν είναι τόσο φανερή αυτή η όσμωση των δύο κόσμων όσο στη ζωγραφική.Από εδώ θα ξεκινήσει η λεγόμενη Επτανησιακή Σχολή που αποτελεί το ελληνικό καλλιτεχνικό κίνημα από τον 17ο έως τα μέσα του 19ου αιώνα. Το 1811 ιδρύεται εδώ η πρώτη ελληνική Σχολή Καλών Τεχνών από το σημαντικό Κερκυραίο ζωγράφο Παύλο Προσαλέντη στοιχείο που δείχνει το επίπεδο της καλλιτεχνικής ζωής. Μερικοί από τους πλέον σημαντικούς ζωγράφους της εποχής αυτής είναι οι: Εμμανουήλ Τζανες, Θεόδωρος Πουλάκης, Παναγιώτης Δοξαράς, Χαράλαμπος Πάχης, Άγγελος Γιαλινάς, Γεώργιος Σαμαρτζής, Μάρκος Ζαβιτσάνος,  οικογένεια Προσαλέντη κ.ά.
Στο χώρο της Κορακιάνας ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα  έως και τις μέρες μας, ζουν και δραστηριοποιούνται αξιόλογοι συνεχιστές της Επτανησιακής- Κερκυραϊκής Σχολής, με επιδόσεις στην υδατογραφία και την αγιογραφία, των οποίων η φήμη ξεπερνάει τα κερκυραϊκά και ελλαδικά σύνορα. Πρόκειται για τον Διονύσιο Σγούρο που ακολούθησε την Επτανησιακή Σχολή μαθητεύοντας δίπλα στην Ελένη Προσαλέντη και ασχολήθηκε δημιουργικά με την αγιογραφία, τον Στέφανο Σγούρο και τον Θεόφιλο Κένταρχο, που επί δεκαετίες τώρα επιδίδονται στην υδατογραφία, την ελαιογραφία και στην αγιογραφία. Εκτός όμως από αυτούς, πλειάδα νεότερων «τεχνιτών» της ακουαρέλας και της ελαιογραφίας στην ευρύτερη περιοχή ασχολείται στον εικαστικό χώρο, συμμετέχοντας σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.
Μέσω αυτής της σελίδας, σταδιακά, θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε με τη μορφή φωτογραφιών μικρού μεγέθους, ένα μικρό δείγμα του ταλέντου, του έργου και της δημιουργίας τους.Είναι δε ευνόητο, ότι η αποστολή σχετικών φωτογραφιών που αφορούν Κορακιανίτες ζωγράφους είναι ευπρόσδεκτη.
(Με ένα κλικ στο όνομα του καλλιτέχνη εμφανίζεται το αναλυτικό βιογραφικό του...)
 
 Σγούρος Διονύσιος
 dsgouros0.jpg  dnsgouros.jpg dsgouros2.jpg 
     

 Σγούρος Στέφανος
 sgouros101.jpg sgouros102.jpg  sgouros103.jpg 
 sgouros104.jpg  sgouros105.jpg  sgouros106.jpg

 Κένταρχος Θεόφιλος
        kentarxos201.jpg         kentarxos202.jpg        kentarxos203.jpg
 kentarxos204.jpg  kentarxos205.jpg  kentarxos206.jpg

 Κεντάρχου Λούλα
 loula4a.jpg  loula7a.jpg  loula8a.jpg
     
 Μεταλληνός Τάκης    
 tmetal5.jpg  tmetal6.jpg  tmetal8.jpg
 tmetal13.jpg  tmetal7.jpg  tmetal11.jpg
     
 Σαββανής Νίκος    
      savanis4.jpg      savanis7.jpg        savanis5.jpg
     
 Πρεντουλής Δημήτρης    
fallen-muse1.jpg   uno1.jpg  citizen-erased1.jpg
 
Ο ζωγράφος Θεόφιλος (Φίλης) Κένταρχος
kentarxos1.jpgΟ Θεόφιλος Κένταρχος γεννήθηκε στην Άνω Κορακιάνα το 1934. Σπούδασε Παιδαγωγικά, Ψυχολογία και Φιλοσοφία. Φοίτησε στην Καλλιτεχνική Σχολή Κέρκυρας, με καθηγητή τον Άγγελο Κόντη. Συνέχισε τις σπουδές του στην Αθήνα για τρία ακόμη έτη, στο εργαστήρι ζωγραφικής του καθηγητή Θεόδωρου Δρόσου. Συμπλήρωσε τις σπουδές του στη Γαλλία (Παρίσι), όπου μελέτησε τον ιμπρεσιονισμό και αργότερα στην Ιταλία (Νάπολη - Φλωρεντία), όπου μελέτησε την Αναγέννηση και τη σχολή Ποζίλιπο.
Δίδαξε στην Εκπαίδευση επί 25 συνεχή έτη και τιμήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και την UNESCO, για την προσφορά του στο χώρο της αισθητικής αγωγής των μικρών μαθητών της πατρίδας μας.
Έχει πραγματοποιήσει πλήθος ατομικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έλαβε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις από την Κύπρο μέχρι την Μεγάλη Βρετανία...
Διαβάστε περισσότερα...
 
Ο νέος αγιογράφος Νίκος Σαββανής

nikos_sav.jpgΟ Νικόλαος Στ. Σαββανής γεννήθηκε το 1981 στην Άνω Κορακιάνα της Κέρκυρας.
Έκανε ζωγραφικές μελέτες κοντά στον Σπύρο Ασωνίτη, καθώς και Βυζαντινή ζωγραφική και αγιογραφία με τη Μάγδα Δημούδη.
Έργα του βρίσκονται στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας στην περιοχή Μπαρμπάτη του Δήμου Φαιάκων στην Κέρκυρα και σε ιδιωτικές συλλογές.
               savanis6.jpg

Είναι επίσης στέλεχος-μουσικός της Φιλαρμονικής Κορακιάνας «Ο Σπύρος Σαμάρας».

savanis2.jpg   savanis3.jpg  savanis5.jpg  savanis4.jpg
       
 
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 10 - 18 από 18
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar