Menu Content/Inhalt
Τα σπερνά της Αγίας Αγάθης PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
03.02.12

spernazygos022012.jpgΠαραμονές της εορτής της Αγίας Αγάθης στον γειτονικό ορεινό Ζυγό και από το μεσημέρι της Παρασκευής έχουν ξεκινήσει οι ετοιμασίες για τα σπερνά της κυριακάτικης Λειτουργίας. Λίγο έξω από τον οικισμό, σε στεγασμένο χώρο, πέντε με έξη μεγάλα καζάνια με το στάρι, σιγοβράζουν για ώρες στη σειρά …Εξήντα κιλά στάρι για εκατόν τριάντα περίπου κιλά σπερνά, κοντά με χίλιες τετρακόσιες μερίδες, που θα προσφερθούν την Κυριακή στον κόσμο της περιοχής. Παραδίπλα, προσφέρονται ρακόμελο και σαλέπι επιτόπιας παραγωγής. Κοντά στις έξι το απόγευμα φαίνεται να πλησιάζει η ώρα του αλατίσματος και ο ιερέας του χωριού αναλαμβάνει να τεστάρει  όλα τα καζάνια. Δέκα λεπτά μετά το αλάτισμα το σιτάρι θα είναι έτοιμο για στράγγισμα και θέση στα αναμμένα κάρβουνα θα πάρουν οι κρεατομεζέδες και στα τραπέζια το κρασί, που θα καταναλωθούν έως αργά το βράδυ, με τη συνοδεία μουσικής… Και του χρόνου !



 
< Προηγ.   Επόμ. >
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar