Menu Content/Inhalt
Βιώσιμη Κοινότητα arrow Σελίδες Ιστορίας arrow Έρευνα για τα διατροφικά πρότυπα (δεκαετία 1960)
ban-pastf.jpg
Έρευνα για τα διατροφικά πρότυπα (δεκαετία 1960)
Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 σχεδιάστηκε μια έρευνα σε 7 χώρες, για να διερευνηθεί η σχέση ανάμεσα στις δίαιτες και στις καρδιολογικές ασθένειες. Δεκαέξι δείγματα επελέγησαν από Φιλανδία, Ελλάδα, Ιταλία, Ιαπωνία, Ολλανδία, ΗΠΑ και Γιουγκοσλαβία...

Στην Ελλάδα, έγιναν 5 μελέτες στο διάστημα μεταξύ 1960-1965: τρεις στην Κρήτη και δύο στην Κέρκυρα.

erevna1960.jpgΣτην τελευταία, η έρευνα περιέλαβε άτομα από τα χωριά Άνω Κορακιάνα, Σκριπερό και Άγιο Μάρκο. Πάνω από 30 άτομα συμπεριελήφθησαν σε κάθε μελέτη, προκειμένου να μελετηθεί η καταναλωτική τους συμπεριφορά, από το μήνα Μάρτιο μέχρι και το Σεπτέμβριο. Στα 3 χωριά της Κέρκυρας καταγράφηκε κατανάλωση ανά άτομο την ημέρα από: 450 γραμμάρια ψωμιού, 150 πατάτας, 191 λαχανικών, 462 φρούτων, 35 κρέατος, 60 ψαριών, 5 αυγών, 14 τυριού και 70 γάλατος. Σε σύγκριση με τις άλλες περιοχές των 7 χωρών το δείγμα της Κέρκυρας είχε τη μεγαλύτερη κατανάλωση (μαζί με αυτό της Κρήτης) σε φρούτα, σημαντική κατανάλωση ελαιολάδου, τη μικρότερη (μαζί με Κρήτη και Ιαπωνία) κατανάλωση σε κρέας, ενώ πολύ μικρή ήταν η κατανάλωση αυγών σε Κέρκυρα και Φιλανδία.

Τα καταναλωτικά αυτά πρότυπα τα χρόνια που ακολούθησαν έχουν αλλάξει σε σημαντικό βαθμό. Στην Κέρκυρα για παράδειγμα, έχει μειωθεί η κατανάλωση ελαιολάδου και έχει αυξηθεί αυτή του αλκοόλ. Συμπερασματικά οι διαφορές στα καταναλωτικά πρότυπα μειώνονται.

Η έρευνα αυτή με τίτλο «Καταναλωτικά πρότυπα τροφίμων τη δεκαετία του 1960 σε 7 χώρες», είναι δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό «The American Journal of Clinical Nutrition» (1989).
 
< Προηγ.   Επόμ. >
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar