Γράφει ο/η Κβκ
|
09.10.12
|
Η έλευση
των «καλοκερκάδων» ή "καλοκερνών " ελιών στην Κορακιάνα, οφείλεται μάλλον στις εκ Λακώνων νύφες
του χωριού. Πρόκειται για τις πρώιμες ελιές που συνήθως φύονται σε περιοχές
μοναστηριών, οι οποίες είναι έτοιμες να δώσουν το πρώτο λάδι το 15αύγουστο.Οι
ελιές αυτές, τις οποίες οι παλιοί τις φύτευαν στους ελαιώνες και ως «δακο-παγίδες»,
εκτός από το λάδι, αποτελούν εξαιρετική βρώσιμη ύλη σε τρείς περιόδους: στο
τέλος του καλοκαιριού, που τρώγονται «ζεματιστές και τσακιστές» με μαραθόσπορο
και ρίγανη, στο μεσοχείμωνο, που «γεμάτες» πλέον λάδι, φτιάχνονται χαρακωτές
στη σαλαμούρα και στις αρχές τις άνοιξης, όταν αφυδατωμένες, καταναλώνονται
ακόμη και χωρίς να αλατιστούν…
|
Τελευταία ανανέωση ( 09.10.12 )
|