Menu Content/Inhalt
Βιώσιμη Κοινότητα
Περί Δημοκρατίας PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Δώρα Μεταλληνού   
08.12.12

Αν λαχταράς να κυβερνάς

αυτήν την επικράτεια,

καλύτερα να κυβερνάς ανθρώπους

παρά να βασιλεύεις στο κενό!

Έρημα κάστρα και έρημα πλοία

χωρίς ανθρώπους

είναι το μέγα τίποτα!!!!!

[ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ]

Επίκαιροι στίχοι για το χάος που επικρατεί στους καιρούς μας. Η λαχτάρα της εξουσίας από τους πολιτικούς ταγούς μας και όχι μόνο, δημιούργησε αυτό το τραγικό περιβάλλον. Οι μέρες που, διανύουμε όσο κι αν τις ξορκίζουμε με ευχολόγια- έρχονται και γιορτές-είναι οι δυσμενέστερες των τελευταίων ετών. Ασφυξία από παντού! Οι ηγέτες μας ξέχασαν ή μάλλον κάνουν πως ξέχασαν πως σωτηρία δεν είναι να διασφαλίζουν μόνο τη δική τους πλεονεξία και λαιμαργία .Χώρα είναι οι πολίτες που την απαρτίζουν μαζί με την αξιοπρέπειά τους, χώρα είναι η εδαφική μας ακεραιότητα, χώρα είναι οι θεσμοί και η πιστή τήρησή τους. Δεν είναι Ελλάδα μόνο η εδαφική έκταση ,που και αυτή αμφισβητείται.Μέσα σε τούτες τις μέρες η μοναξιά και η απελπισία των ανθρώπων δεν έχει όριο! Η απελπισία έχει γίνει βρόγχος  το λαιμό και μας πνίγει. Και όποιος έχει αντισώματα, καλώς! Όποιος δεν έχει, ΄΄φουντάρει '' από κάνα μπαλκόνι. Ελεύθεροι πολιορκημένοι; Ούτε κι αυτό γιατί με το «mind control» που έχουν εν μέρει πετύχει ,ούτε ελεύθεροι στη σκέψη δεν είμαστε!

''Τα δεινά μας έχουν μόνο μια γιατρειά: ΗΓΕΣΙΑ!'' (ΡΟΥΣΒΕΛΤ)

Κι εμείς δεν έχουμε ηγεσία να διαχειριστεί το μέλλον αυτής της χώρας που γέννησε το θεσμό της  Δημοκρατίας. Καπηλεύτηκαν τον όρο και ονόμασαν Δημοκρατία κάθε εξάμβλωμα που προέκυψε από το διεστραμμένο μυαλό τους! Σαν να ζούμε τις τελευταίες μέρες της Πομπηίας. Σαν να ζούμε το θέατρο του παράλογου και να είμαστε απλοί θεατές.Οι πρωταγωνιστές ηγέτες μας κάνουν σα να μη γνωρίζουν τίποτα από το έγκλημα που έχουν διαπράξει και έχει τόσο τραγικό αντίχτυπο στη συνοχή της κοινωνίας, αλλά και στη διεθνή εικόνα της χώρας. Και.... αν το ηφαίστειο εκραγεί τι θα αφήσει πίσω του;
Στη σύγχρονη δημοκρατία μας που βλέπουμε κάτι τέτοιο; Πριν 2500 χρόνια σε τούτη τη γωνιά του πλανήτη γεννήθηκε το αρτιότερο πολίτευμα που σε τίποτα δεν προσιδιάζει με τα σύγχρονα μορφώματα. Που υπάρχει Δικαιοσύνη; Η λέξη, έτσι για να θυμόμαστε και τις ρίζες-προέρχεται από το 'δίχα΄΄ [μισό-μισό, ], που κατά τον Αριστοτέλη σήμαινε ίσες μερίδες για όλους! Το ίσον το θεωρούσαν και δίκαιο!

Στη Δημοκρατία του Περικλή οι πολίτες δεν εξέλεγαν αντιπροσώπους για να αποφασίζουν αντί για αυτούς! Έπαιρναν οι ίδιοι αποφάσεις νομοθετικού και εκτελεστικού χαρακτήρα! Τα 3 «Ι» της δημοκρατίας: Ισηγορία [δυνατότητα ίσου χρόνου λόγου], Ισονομία [ισότητα απέναντι στους νόμους] και Ισοκρατία [ίσο βάρος των πολιτών στη λήψη αποφάσεων], καθώς και τα 3 «Δ»: Διαφάνεια, Δημοσιότητα, Διαβούλευση! Αλλά πάνω από όλα ο κολοφώνας της Δημοκρατίας: οι πολίτες είχαν νομοθετική εξουσία!!!!Μπορούσαν να υποβάλλουν προτάσεις νόμων και να αναιρούν ήδη ψηφισμένων νόμων!!!! Οι αρχαίοι Έλληνες  έθεταν το βήμα αγόρευσης στο μέσο κύκλου  'ισων πολιτών΄΄!  Την ίση  απόσταση από το κέντρο του καθενός την ονόμασαν ΄΄Μέτρον'', για να μετριάζουν τη ματαιοδοξία ,την υπερβολή, την ύβρι και για να βρίσκουν μεταξύ τους με μέτρο τον Άνθρωπο!!

Δεν είμαι πολύ αισιόδοξη για το τι θα ακολουθήσει! Θεωρώ μόνο πως μέσα από τη συνοχή, την ομόνοια της κοινωνίας και την αφύπνιση των νέων ανθρώπων μπορεί κάτι να πετύχουμε !

ΔΩΡΑ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΥΤελευταία ανανέωση ( 08.12.12 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar