Menu Content/Inhalt
Η έννοια των Ελληνικών Αγώνων για τη Δημοκρατία PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κων. Τσαγκαρογιάννης   
27.11.13

¨Υβρις γαρ εξανθους εκάρπωσε στάχυν Άτης ¨

«Η αλαζονεία, όταν ακμάσει υπερβολικά, δίνει στάχυ γεμάτο καρπό συμφοράς»

Αισχύλος, Πέρσαι  821


Μια ακόμη απάντηση στον πρώην πρόεδρο της Γερμανίας, κύριο Ρόμαν Χέρτσογκ, για τις ανιστόρητες και αλαζονικές δηλώσεις του για την Ελλάδα στην εφημερίδα Der Handelsblatt στις 21/11/2013, ο οποίος δήλωσε : « Ως γενέτειρα της Δημοκρατίας θεωρώ την Ελβετία και την Αγγλία και όχι την Ελλάδα»

Αυτή είναι η τραγική μοίρα, αλλά αυτή είναι και η θεία δόξα του Ελληνικού Έθνους. Να προσφέρεται ολοκαύτωμα στο βωμό της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, όχι απλώς της Ελληνικής, αλλά και της Ευρωπαϊκής. Η ιστορία του, όλων των εποχών και όλων των αιώνων, το διακηρύσσει και κανείς, μα κανείς δεν θα μπορέσει να του αμφισβητήσει τη δόξα αυτή. Κατά την αρχαιότητα, οι επιδρομές των βαρβάρων της Ασίας μετέβαλαν σε ερείπια μεγάλο μέρος της ελληνικής γης. Αλλά οι θρίαμβοι του Μαραθώνα και της Σαλαμίνας δεν ένωσαν απλώς την Ελληνική φυλή, διαιτήθηκε και ο πολιτισμός της για να γίνει αργότερα το πολυτιμότερο κτήμα της Ανθρωπότητας. Στο Μεσαίωνα, οι αδιάκοπες επιδρομές των Σλάβων, των Γερμανών και των άλλων βαρβάρων του βορρά, έσπειραν τον όλεθρο και την καταστροφή και εξόντωναν τους Έλληνες. Επί χίλια χρόνια το Ελληνικό Έθνος ήταν το μόνο προπύργιο ασφάλειας των λαών της Δύσης, αλλά και κατά την στιγμή της πτώσης του μεταβίβασε στους άλλους λαούς της Ευρώπης την ιερά παρακαταθήκη των προγόνων του, την κληρονομιά του αρχαίου Ελληνικού πνεύματος και της Δημοκρατίας.

Ο Αγώνας του Γένους

Και ο αγώνας του ''21'' αυτήν είχε τη θέση στην Ελληνική ιστορία και αυτήν την έννοια για την ιστορία της Ανθρωπότητας. Για να ελευθερωθούν τότε οκτακόσιες χιλιάδες Έλληνες, έπεσαν στα πεδία των μαχών ένα εκατομμύριο. Οι αγώνες του ''21'' έθρεψαν τις ελευθερίες και τη Δημοκρατία των λαών της Ευρώπης.

Η ''Ιερά Συμμαχία''

Τι ήταν η Ευρώπη αυτή κατά το 1821; Μια ''Ιερά Συμμαχία'' που δέσποζε όλων των λαών, χωρίς καμία αντίσταση στη δεσπόζουσα μανία της. Όταν ακριβώς κηρύχτηκε η Ελληνική Επανάσταση (διάβασε, τι έλεγε ο Κολοκοτρώνης ''είμαστε τρελοί''), όλα τα φιλελεύθερα κινήματα καταστέλλονταν στην Νάπολη, την Ισπανία, Πορτογαλία και αλλού. Για τους απαίσιους «συνωμότες» Έλληνες, οι οποίοι είχαν το θράσος να κινηθούν κατά του νόμιμου κυρίαρχου, του Σουλτάνου, έφθαναν τα στρατεύματα της κραταιός Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να τους δώσουν ένα παραδειγματικό για όλους τους άλλους, μάθημα.

Ο Φιλελευθερισμός

Πέντε χρόνια μαρτυριών και θυσιών των αγωνιστών μας στάθηκαν ικανά να εκμηδενίσουν το φοβερό αυτό οργανισμό που κρατούσε δέσμιους τους λαούς της Ευρώπης. Η ''Ιερά Συμμαχία'' δεν συντρίφτηκε από τους δέσμιους λαούς της, ούτε από τις διαφωνίες και τις αντιθέσεις των διεθνών συνεδρίων, συνετρίβη στα Δερβενάκια, το Μεσολόγγι, στην Αλαμάνα, το Δραγατσάνι και αλλού. Τότε δε και μόνο ανέπνευσαν όλοι οι λαοί της Ευρώπης, που αποτελούν μαζί με τη Μεγάλη Γαλλική Επανάσταση το θρίαμβο του φιλελεύθερου πνεύματος, των πολιτικών ελευθεριών και της Δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Η Εποποιία της Πίνδου

Το Ελληνικό Έθνος και στη σύγχρονη δραματική περίοδο της ανθρωπότητας τίμησε την ιστορία του και φάνηκε αντάξιο της αποστολής του. Αντιμετώπισε δυο αυτοκρατορίες, τον Άξονα στα βουνά της Πίνδου και επιτέλεσε μεγαλουργήματα αντάξια εκείνων της εποποιίας του''21''. Υπέστη τρομακτικές θυσίες όπως και κατά το παρελθόν για την Απελευθέρωση της Ευρώπης και της Δημοκρατίας της.

Αυτή είναι λοιπόν η μοίρα της φυλής μας, επί αιώνες και χιλιετηρίδες...


Κωνσταντίνος Τσαγκαρογιαννης

Άνω ΚορακιάναΤελευταία ανανέωση ( 13.03.14 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar