Menu Content/Inhalt
Βιώσιμη Κοινότητα

Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ...

"ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ"

dikaioma_book2012a.jpg

"Πέμπτη Εποχή"

Βιβλίο του
Γιάννη Β. Μαρτζούκου
pemptiepoxi2018a.jpg
"ΠΕΜΠΤΗ ΕΠΟΧΗ"

ΕΝΙΣΧΥΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ
ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΚΟΡΑΚΙΑΝΑΣ
    samaras.jpg
μέσω της
ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Αριθμός Λογαριασμού:

ΙBAN:
GR180171781000
6781115933535

και ο κωδικός

SWIFT CODE:  PIRBGRAA

αρχειο ημερολογιου

Κυκλοφόρησε η Ιστορία της Κορακιάνας... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
19.10.07

apergisbook1.jpgΣτην κυκλοφορία έχει τεθεί από σήμερα το βιβλίο του Κώστα Σταμ. Απέργη με τίτλο «ΚΟΡΑΚΙΑΝΑ, σελίδες από τον 15ο έως και τον 18ο αιώνα». Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να το βρει στα κεντρικά βιβλιοπωλεία της πόλης της Κέρκυρας, στα περιφερειακά βιβλιοπωλεία της Κορακιάνας (στου Τζάβρου, στο Κατωμέρι και στον Ύψο) και οι Αθηναίοι στο βιβλιοπωλείο της «ΕΣΤΙΑΣ». Επίσης, μπορεί κανείς να επικοινωνήσει κατευθείαν με το συγγραφέα (τηλ. 6978-283556)...

Όπως, έχουμε ήδη γράψει, πρόκειται για μία συγγραφή που αναφέρεται στην τοπική ιστορία του χωριού μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Κορακιάνας, κατά τους τελευταίους αιώνες της Ενετοκρατίας.Όπως δε, σημειώνει ο συγγραφέας στον επίλογο, «διανύσαμε μια διαδρομή τεσσάρων αιώνων. Πιστεύουμε ότι καλύψαμε τις περισσότερες πλευρές της καθημερινής ζωής της Κορακιάνας, στα πλαίσια πάντα των συνθηκών του ευρύτερου Κερκυραϊκού, αλλά και Επτανησιακού χώρου, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί από την «προστάτιδα» δύναμη Βενετία...».

Σύμφωνα δε με το γνωστό Κοινωνιολόγο Νίκο Φακιολά, που προλογίζει την έκδοση, αυτή «φωτίζει με αξιόπιστα στοιχεία από αρχειακές πηγές τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο και ανοίγει το δρόμο για συνθετικές μελέτες που θα καλύψουν συνολικά την ιστορική διαδρομή της γενέτειρας του συγγραφέα...Το έργο διατρέχεται από δημιουργική πνοή και είναι προϊόν αγάπης και ενδιαφέροντος του συγγραφέα για τον τόπο που γεννήθηκε, μεγάλωσε και υπηρέτησε ο ίδιος ως εκπαιδευτικός».

Όσον αφορά τα Περιεχόμενα του βιβλίου, στο α΄ μέρος αναλύονται μεταξύ άλλων θέματα όπως, η τοπογεωγραφία της περιοχής, οι άνθρωποι και οι οικισμοί, η κοινωνία, τα ήθη και τα έθιμα, η διοίκηση, η τοπική οικονομία, η εκπαίδευση και η εκκλησία, ενώ στο β' μέρος του βιβλίου περιλαμβάνεται ένα πλούσιο υλικό πρωτογενών κειμένων από τις πηγές, πίνακες, τοπωνύμια και λεξιλόγιο υποβοηθητικό της ανάγνωσης. Η έκδοση, που ξεπερνάει τις 240 σελίδες, περιέχει επίσης χαρτογραφικό και φωτογραφικό υλικό.

Η προσπάθεια του κου Απέργη στηρίχτηκε κατά βάση στην έρευνα των πηγών στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στην Κέρκυρα και διήρκησε όπως ήταν φυσικό αρκετά χρόνια.

Διαβάζοντας το βιβλίο, κρίνουμε ότι πρόκειται για μία σημαντική έκδοση, που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον κάθε Κορακιανίτη (τουλάχιστον), γιατί αποτελεί και τη μοναδική (από όσο γνωρίζουμε) έως σήμερα ιστορική καταγραφή για την περιοχή μας, στηριζόμενη σε επίσημες πηγές.Τελευταία ανανέωση ( 04.11.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
simbad_rito.jpg

ΠΟΙΗΣΗ ΚΟΡΑΚΙΑΝΙΤΩΝ

poems.jpg

ΒΙΒΛΙΑ ΚΟΡΑΚΙΑΝΙΤΩΝ

books.jpg

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΚΟΡΑΚΙΑΝΑΣ

filarm.jpg

ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΟΡΑΚΙΑΝΑΣ

paleta.jpg

Πάσχα στην Κορακιάνα

pascha05.jpg

Καρναβάλι στην Κορακιάνα

korkarnav.jpg

Η φωτογραφια της εβδομαδας


sgouros_dion.jpg    Η φωτό είναι από το αρχείο της Δώρας Μεταλληνού και υ πάρχει και στο Άλμπουμ του "Χθες"  
 

ΦΩΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 23/11/15

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα29
mod_vvisit_counterΧθές22
mod_vvisit_counterΑυτή τη βδομάδα51
mod_vvisit_counterΑυτό το μήνα644
mod_vvisit_counterΣύνολο367247
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar