Menu Content/Inhalt
Για τις επερχόμενες εκλογές.... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Μιχάλης Πουλημάς   
15.05.14

Σκέψεις για τις επερχόμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, η αντίθεση της μορφής παρουσίασης με το περιεχόμενό τους

poulimas.jpgΗ μορφή που φιλοτεχνείται για τις συγκεκριμένες εκλογές από τον κυρίαρχο πολιτικό λόγο δημιουργεί την κίβδηλη εικόνα μιας μάχης που αφορά πρωτίστως εάν όχι αποκλειστικά την καθημερινότητά μας στο περιφερειακό και το τοπικό επίπεδο, στο χωριό μας. Επομένως την εκλογική μας κρίση θα πρέπει να βαρύνει η προσωπικότητα, η αξιοπρέπεια, οι σχέσεις συγγένειας, οι φιλικές σχέσεις, το κύρος, η δυναμική, η διάθεση του ατόμου-υποψηφίου δημοτικού συμβούλου για προσφορά τη στιγμή όπου ο πολιτικός φορέας (ως εκφραστής και συμπύκνωση οργανωμένων ταξικών συμφερόντων) στον οποίο εντάσσεται ο υποψήφιος έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι, στη παρούσα συγκυρία εκείνο που πρέπει να βαρύνει στην κρίση μας είναι το περιεχόμενο της εκλογικής μάχης, κοντολογίς τα συμφέροντα και οι πολιτικές που εκφράζουν και υλοποιούν τα πρόσωπα-υποψήφιοι ως ενσαρκώσεις των σχέσεων εξουσίας.

Οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές διεξάγονται στο πλαίσιο βαθιάς κοινωνικο-οικονομικής κρίσης. Οι μάχες που θα δοθούν αφορούν την επιβίωση μας, αφορούν τη δημιουργία δομών αλληλεγγύης που θα αποτρέπουν κατασχέσεις, την διατήρηση και αναβάθμιση της λειτουργίας του ειδικού σχολείου, την αποτροπή περιπτώσεων όπου συγχωριανοί μας απειλούνται να μείνουν χωρίς ρεύμα, φαγητό ή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Τέτοιου είδους μάχες χρειάζονται από τη μια μεριά πολιτικά και κινηματικά μορφώματα και από την άλλη υποψηφίους σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο που θέλουν και μπορούν να συγκρουστούν με συμφέροντα στηριζόμενοι από τους συγχωριανούς τους.

Σίγουρα τις παραπάνω μάχες δεν μπορούν να δώσουν όσοι με τη συμμετοχή τους στους μηχανισμούς εξουσίας, ως αιρετοί με το χρίσμα τον κομμάτων εξουσίας που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) οδήγησαν την κοινωνία μας σε ανθρωπιστική κρίση, και το χωριό μας σε μαρασμό. Σε τοπικό επίπεδο αναφέρω τη διαστροφή εκείνων που με τις πράξεις τους στέρησαν από δυο γενιές παιδιών στην Κορακιάνα τα γήπεδα καλαθοσφαίρισης και ποδοσφαίρου, όχι μόνο ως τόπους αθλοπαιδιών αλλά πολύ περισσότερο ως πολιτισμικούς τόπους συνάντησης και συγκρότησης δεσμών φιλίας και αλληλεγγύης.

Τις παραπάνω μάχες δεν μπορούν να δώσουν όσοι με τη την πολυετή εμπειρία τους στο στήσιμο πελατειακών μηχανισμών, απαξιώνουν συγχωριανούς μας, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη τους για εργασία και τους εκβιάζουν.

Οι εκλογές είναι ένα παίγνιο μέσω του οποίου αποτυπώνεται η συσχέτιση των ταξικών δυνάμεων στο πλαίσιο του εκάστοτε κοινωνικού σχηματισμού. Έπειτα από το πέρας του παιγνίου τίποτα δεν αλλάζει όταν τα κοινωνικά υποκείμενα που έλαβαν μέρος δεν συνεχίζουν ενεργητικά και καθημερινά να διεκδικούν την υλοποίηση της πολιτικής ατζέντας που επικύρωσαν με την ψήφο τους. Αυτό λείπει από το χωριό μας και αυτό ελπίζω να αλλάξει. Για να αλλάξει όμως θα πρέπει να στηριχθούν οι υποψήφιοι των συνδυασμών της αριστεράς σε οποιαδήποτε μορφή της σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, να πυκνώσει η συμμετοχή μας σε συλλογικότητες και από-εμπορευματοποιημένες δραστηριότητες και τέλος να αλλάξουν οι καθημερινές μας πρακτικές απέναντι στους συγχωριανούς και το φυσικό περιβάλλον μας.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΟΥΛΗΜΑΣ - Μυτιλήνη

Υ.Γ. Με χαρά έμαθα ότι ο Σταμάτης Απέργης συμμετέχει ως υποψήφιος με το συνδυασμό του Κώστα Νικολούζου - Νέα Ριζοσπαστική Κίνηση. Καλό αγώνα φίλε.Τελευταία ανανέωση ( 15.05.14 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar