Menu Content/Inhalt
"Παιδική Χαρά" του 1921 PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
12.04.16

Περιοδικό «ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ» (από Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας)

ΑΘΗΝΑ 1921-1931 και 1935-1936

Εκδότης: Εκδοτικός οίκος "ΑΘΗΝΑ'", Ευριπίδου 6. Τεύχη A' περιόδου: Ιδιοκτήτης-Διευθυντής Αρ. Ι. Ράλλης. Τεύχη Β' περιόδου: Ιδιοκτήτης Αρ. Ι. Ράλλης. Διευθύντρια Αγλαΐα Μεταλλινού.

Το περιοδικό, όπως δηλώνεται αρκετές φορές, απευθύνεται σε νέους, νεανίδες και παιδιά. Στην επιστολή που απευθύνει ο εκδότης Αρ. Ι. Ράλλης προς τους αναγνώστες (τχ. 1, σ. 1), αναλύονται περισσότερο εκτεταμένα οι στόχοι του περιοδικού: "Αγαπητοί μου αναγνώσται. Με την έκδοσιν του πρώτου φύλλου της ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ σας απευθύνω ένα θερμό χαιρετισμό, ως πρώτην αρχή, της πραγματικής χαράς, που θα σας φέρνει κάθε τόσο το περιοδικό μας. Εις το περιοδικό μας, στο οποίο μας κάμνουν την τιμή να προσφέρουν τη συνεργασία τους παιδαγωγοί και λογοτέχνες από κείνους που την περισσότερη τους ζωή αφιερώσανε στη σπουδή της παιδικής ψυχής, θα βρίσκετε κείνο που ή αγνή σας ψυχή θέλει... Το γραφείο της ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ θα προσπαθήσουμε να γίνει ένας ψυχικός ανθόκηπος και τα φύλλα της να 'ναι μυρολούλονδα, που θα σκορπίζουν το πνευματικό μοσχοβόλισμα στη μικρή νεολαία που θερμά της σφίγγω το χέρι".

Το περιοδικό εκδίδεται συνέχεια τα χρόνια 1921-1931. H έκδοσή του διακόπτεται τα χρόνια 1931-1935. H δεύτερη περίοδος της έκδοσής του αρχίζει στις 30 Σεπτεμβρίου 1935. Στο σημείωμα της διευθύνσεως "Γιατί ξαναβγαίνει η Παιδική Χαρά", τονίζεται: "Αφού έκλεισε τα δέκα της χρόνια και ύστερα από μια μικρή διακοπή παρουσιάζεται πάλι η ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ. Ήταν ανάγκη να γίνη αυτή η διακοπή. Ήταν ανάγκη να μελετήσουμε το σημερινό παιδί, να δούμε πώς πρέπει να παρουσιαστή το περιοδικό του παιδιού" για να γίνη ο πιο ευχάριστος σύντροφος του. Γιατί δε θέλουμε η Παιδική χαρά να είναι ένα απλό περιοδικό, μερικά δηλαδή φύλλα χαρτί τυπωμένα. Όχι! θέλουμε να ζωντανεύη, να γίνεται ο πιο αχώριστος σύντροφος, ο πιο ευχάριστος φίλος των παιδιών...".

Στο περιοδικό δημοσιεύονται κείμενα που απευθύνονται στα παιδιά: διηγήματα, ποιήματα, θεατρικά έργα, μεταφράσεις, ιστορικά άρθρα. Σε κάθε τεύχος υπάρχουν σελίδες με συνεργασίες μικρών αναγνωστών, ανέκδοτα, αλληλογραφία και διαγωνισμοί.

 
< Προηγ.   Επόμ. >
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar