Menu Content/Inhalt
Έκθεση Υδατογραφίας PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
25.01.18

Κερκυραϊκά τοπία, καντούνια, αρχοντικά, μνημεία  που αντιστέκονται πεισματικά στο χρόνο, αποτυπωμένα στο χαρτί από τον Γιάννη Μεταλληνό με την τεχνική της υδατογραφίας.

Χθες, Τετάρτη 24/1/2018, στις 19:00 πραγματοποιήθηκαν στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Η Κέρκυρά μου», η οποία θα διαρκέσει έως τις 16 Φεβρουαρίου 2018.

 

metallinos_ekthesi012018.jpegO Γιάννης Μεταλληνός γεννήθηκε στα Γαζάτικα της Κάτω Κορακιάνας Κέρκυρας. Από παιδί ακόμα, παράλληλα με τις βασικές σπουδές του ασχολήθηκε με τη μουσική, την οποία λάτρεψε. Σπούδασε βιολί για πέντε χρόνια με δάσκαλο τον αείμνηστο Γιώργο Βασιλά, έμαθε μαντολίνο στο Ωδείο της Κέρκυρας και αργότερα ασχολήθηκε με την κιθάρα.

Το 1963 εισήχθη στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων. Εργάστηκε ως δάσκαλος από το 1968 μέχρι και τη συνταξιοδότησή του (2005). Αφοσιώθηκε στο λειτούργημα του δασκάλου και προσπάθησε να διδάξει στους μαθητές του όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα, πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο συνέβαλλε στην πνευματική αναβάθμιση του κοινωνικού συνόλου.

Από το 1976 ασχολήθηκε επαγγελματικά με το τραγούδι και έγινε γνωστός στο φιλόμουσο κοινό του νησιού μας ως «ο δάσκαλος».

Ανήσυχο πνεύμα από τη φύση του και πολυτάλαντη φυσιογνωμία.

Από πολύ μικρή ηλικία είχε διαπιστώσει μια ακατανίκητη έλξη προς τη ζωγραφική. Στον ελεύθερο χρόνο του μελετούσε τους πίνακες του Στέφανου Σγούρου, του Βικέντιου Μποκατσιάμπη και του Σπύρου Σκαρβέλη. Η γνωριμία του όμως με το έργο του Άγγελου Γιαλλινά γύρω στο 1985, ήταν η αφορμή για τη συστηματική και γεμάτη πάθος ενασχόλησή του με τη ζωγραφική, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η απάντησή του μάλιστα, σε όποιον τον ρωτά πώς περνά τις ελεύθερες ώρες του, είναι στερεοτυπική: «Προσπαθώ να μάθω να ζωγραφίζω».

Ατομικές Εκθέσεις

1993:  Φουαγιέ Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας, παρουσίασε τις πρώτες του    υδατογραφίες, 86 σε σύνολο με κερκυραϊκά θέματα.

1997:  Αχαράβη, Κέρκυρας.

1998:  Φουαγιέ Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας.

2002:  Φουαγιέ Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας.

2006:  Art Café, Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας.

2008:  Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, (μαζί με τον Γεράσιμο Ζερβό).

2018:  Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, Κέρκυρα.

Έχει συμμετάσχει επίσης σε ομαδικές εκθέσεις στο Φουαγιέ Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας και στη Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας.

Η ιστορικός τέχνης Μαρία Μελέντη γράφει γι αυτόν:

“Αυθόρμητη και συναισθηματική η σχέση του Γιάννη Μεταλληνού με τη ζωγραφική μας ταξιδεύει σε έναν κόσμο όπου το χρώμα αφοπλιστικά κυρίαρχο, πρωταγωνιστής αναμφισβήτητος, ανοίγει τη βεντάλια του πλατειά, δυναμική, γεμάτη αρμονική κίνηση. Σε όποια πτυχή της και αν θελήσουμε να σταματήσουμε, να παίξουμε, ο ζωντανός, πλούσιος, τρυφερός άνεμος της βεντάλιας αυτής μας ακουμπά. Είναι ο χαρακτήρας, το αίσθημα του ταξιδιού μας τέτοιο εδώ, η αέρινη γαλήνια πλεύση, χωρίς εντάσεις, καταιγίδες, αναταραχές μοιραίες, όπως συμβαίνει συχνά και πραγματικά στις διαδρομές μας, από την μία ακρογιαλιά στην άλλη των νησιών μας, στο Ιόνιο Πέλαγος. Το καράβι μας, μοναδικό παλιό σκαρί με δυνατά πανιά, η υδατογραφία, αγαπημένη των καλλιτεχνών της πατρίδας του Γιάννη Μεταλληνού, της Κορακιάνας στην Κέρκυρα. Με κόπο το αφήνει για άλλα μέσα της τέχνης και κυρίως ίσως για την μουσική.

Τα αξιοθέατα που μας αποκαλύπτει ο καπετάνιος μας, είναι όψεις γνωστές και άγνωστες των τοπίων, των ιστορικών κτηρίων, των μνημείων, των φυσικών τόπων στην πόλη της Κέρκυρας αλλά και στην ύπαιθρο. Καθημερινές σκηνές που νικούν τον χρόνο. Οι σημειώσεις και επισημάνσεις του καλλιτέχνη ξεκάθαρες, σαφείς υπέρ της διατήρησης της παράδοσης και της ιστορικότητας που συνθέτουν την τοπική μας ταυτότητα.

Η ομιλία του εύχαρις, φιλόξενη προσθέτει μία ιδιαίτερη, «ανοικτή ματιά» στην συντροφιά των σύγχρονων Κερκυραίων υδατογράφων”.

Μαρία Μελέντη

ιστορικός τέχνης

 Τελευταία ανανέωση ( 31.01.18 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar