Πρόκειται για μια απλή, αλλά νόστιμη συνταγή σαλάτας ή φρούτου αν θέλετε, από τη νόνα μου τη Χριστίνα. Μας συνόδευε τακτικά τα κρύα απογεύματα του Χειμώνα, όταν από το κλειστό παράθυρο του σπιτιού μας παρατηρούσαμε τους περαστικούς χωριανούς κατά την επιστροφή τους στο χωριό, με τα ζώα τους. Από τότε, την θυμάμαι και την τιμάω σε κάθε ευκαιρία, ιδιαίτερα στο μεσοχείμωνο...
Υλικά:
2-3 Πορτοκάλια (νεράτζια) ζουμερα και κατά προτίμηση με υπόξινη γεύση
Αλάτι χονδροκομμένο
Καυτερό πιπέρι κόκκινο
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Αφού καθαρίσουμε τα πορτοκάλια από τη φλούδα τους, χαράσσοντάς τα βαθειά μέχρι να φανεί η σάρκα τους, τα κόβουμε σε χοντροκομμένα κομμάτια και τα αραδιάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο. Πασπαλίζουμε με το καυτερό κοκκινοπίπερο, όσο τραβάει η αντοχή μας και ρίχνουμε αραιά μπομπόλια χοντρό αλάτι. Περιχύνουμε με άφθονο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε, ώστε το λιγοστό πορτοκαλόζουμο, το λάδι και το αλατοπίπερο να δημιουργήσουν ένα παχύρευστο μείγμα γύρω από τα κομμάτια του πορτοκαλιού. Τρώμε τη σαλάτα μας, βουτώντας φέτες ψωμιού ψημένες στα κάρβουνα και πίνουμε όσο κρασί. μαύρο ή κόκκινο, τραβάει η όρεξή μας...
|