Το χωριό της Άνω Κορακιάνας από απόσταση μοιάζει βυθισμένο στην αγκαλιά που σχηματίζουν τα βουνά Κοράκιο και Κόρεντης, στη βόρεια-κεντρική Κέρκυρα, σε απόσταση 18 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας. Στους πρόποδες των δύο αυτών βουνών, σε υψόμετρο 140 μέτρων περίπου, ο οικισμός εκτείνεται γραμμικά με κατεύθυνση ανατολής-δύσης, γύρω από δύο παράλληλους δρόμους, που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά του. Αυτό όσον αφορά τον παλιό πυρήνα του οικισμού, αφού οι σύγχρονες τάσεις εμφανίζουν σημάδια μιας ακτινωτής εξέλιξής του, με οδηγούς τους δρόμους προς τον Άγιο Μάρκο, την Κάτω Κορακιάνα και το βασικό δρόμο που συνδέει το χωριό με την επαρχιακή οδό προς την πόλη και τη βορειο-δυτική Κέρκυρα.
Καθεμιά από τις διαδρομές αυτές πλημμυρίζει από τα χρώματα των εποχών, αλλά και από τη συνύπαρξη εικόνων του παρελθόντος με το παρόν. Στην πρώτη κατηγορία, στους δρόμους που διαπερνούν τον οικισμό, κυριαρχεί η σφραγίδα του ανθρώπου στο τοπίο και το χρόνο, στη δε δεύτερη, την ακτινωτή, κυρίαρχη παραμένει ακόμη η παρουσία της φύσης.
Ο οικισμός, διατηρώντας αρκετά παραδοσιακά μεσαιωνικά στοιχεία, επιδεικνύει σοβαρές αντιστάσεις στο πέρασμα του χρόνου και στις αναπόφευκτες πιέσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής. Οι παλιές γειτονιές διατηρούν σε μεγάλο βαθμό τη γραφικότητά τους, παρότι έχουν χάσει τη ζωντάνια του παρελθόντος. Οι μικρές κούρτες, τα τοξωτά πέτρινα πορτόνια, τα πολλά πηγάδια και καμπαναριά, τα στενά σοκάκια, η αξιόλογη αρχιτεκτονική αρκετών κτιρίων, μαζί με τις σύγχρονες οικιστικές παρεμβάσεις συνθέτουν ένα οικιστικό σύνολο που συνεχώς εξαπλώνεται προς όλες σχεδόν τις πλευρές.
Όμως η παρουσία ενός τόπου δεν εξαντλείται στα κτιστά στοιχεία που τον οριοθετούν και στα φυσικά που τον περιβάλλουν. Είναι κυρίως οι άνθρωποι, ως πρόσωπα και ως σύνολα που στο πέρασμα του χρόνου αφήνουν ανεξίτηλα τα ίχνη τους, Αυτοί που ζουν επιτόπου, όσοι έχουν τη δυνατότητα της έστω και αραιής επαφής, εκείνοι στους οποίους δεν απομένει παρά η νοσταλγία της επιστροφής κάποια στιγμή, αλλά και οι νεότεροι που μεγαλώνουν με τα ακούσματα. Οι ατομικές και συλλογικές αναζητήσεις και διαδρομές, οι επιδόσεις στις τέχνες, τις επιστήμες και τα επαγγέλματα, κάθε πνευματική και υλική δημιουργία, οι συνήθειες, τα ήθη, τα έθιμα, οι τελετές και οι παραδόσεις, οι ζωντανές μνήμες, ο πλούτος των γεύσεων, οι εμπειρίες, η ζεστασιά και η σκληράδα της καθημερινότητας, όλων αυτών που συνθέτουν μια πιο σαφή εικόνα της τοπικής μας κοινωνίας.
Βέβαια, η σημερινή Άνω Κορακιάνα έχει σημαντικές διαφορές από την Κορακιάνα του χθες, της μεταπολεμικής περιόδου έως και των δεκαετιών του 1970 και 1980. Η στέρεη κοινωνική δομή και η σημαντική παρουσία μόνιμου πληθυσμού, μάλλον αποτελούν παρελθόν.
Σήμερα, η πληθυσμιακή συρρίκνωση είναι εμφανής και μερικώς μόνο αντισταθμίζεται από την εγκατάσταση, μόνιμη ή εποχιακή οικογενειών από την αλλοδαπή. Και η εικόνα αυτή επιδεινώνεται από τους χαλαρούς πλέον κοινωνικούς δεσμούς, την αυξανόμενη διασπορά ακόμη και του μόνιμου πληθυσμού στην περίμετρο του οικισμού, τα ελάχιστα καταστήματα και το μοναδικό καφενείο, που μαρτυρούν το μαράζωμα του «κέντρου», της «πιάτσας», άλλοτε χώρων καθημερινής συνάθροισης. Ένα χωριό με αρκετές υποδομές, με εύκολη πρόσβαση στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή, σε κοντινή απόσταση από την τουριστικά αναπτυγμένη παραλιακή ζώνη Δασιάς-Ύψου, με μία δυναμική έως πρόσφατα παρουσία, δείχνει να έχει αρχίσει να επηρεάζεται από τις σύγχρονες τάσεις εγκατάλειψης της υπαίθρου. Μοναδική σχεδόν αχτίδα αποτελεί η δραστηριοποίηση ορισμένων συλλόγων και σωματείων, όπως ο ιστορικός Μουσικός Σύλλογος «Σπ. ΣΑΜΑΡΑΣ», αλλά και νέων ανθρώπων που επιλέγουν την παραμονή και εγκατάστασή τους εδώ, κόντρα στο ρεύμα.
Σήμερα, οι οικισμοί της Άνω Κορακιάνας και των Πουλάδων (που βρίσκεται σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων) αποτελούν τη Δημοτική Κοινότητα Άνω Κορακιάνας του Δήμου Κέρκυρας.
Στις σελίδες που ακολουθούν και θα εμπλουτίζονται σταδιακά, παρατίθενται στοιχεία για όλα τα παραπάνω.
|