Menu Content/Inhalt
Βιώσιμη Κοινότητα arrow Τέχνες arrow Λούλα Κεντάρχου: ζωγραφική σε ξύλο ελιάς

ban-simeraf.jpg

Λούλα Κεντάρχου: ζωγραφική σε ξύλο ελιάς
kentarxou_loula2.jpgΗ Λούλα Κεντάρχου - Μαρτζούκου γεννήθηκε στην Αθήνα από πατέρα Κορακιανίτη και μητέρα Μικρασιατικής καταγωγής. Όταν τελείωσε το Γυμνάσιο παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου ζωγραφικής στο εργαστήρι του Πάνου Σοφιανού επί δύο χρόνια. Στη συνέχεια φοίτησε επί τέσσερα χρόνια στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, όπου πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής από τους δασκάλους Ν. Νικολάου, Π. Μόραλη και Μαυροειδή...
loula3a.jpgloula1a.jpgΑσχολήθηκε με το σχέδιο και τη ζωγραφική, ενώ τα τελευταία 15 χρόνια, αναζητώντας άλλες μορφές τέχνης στράφηκε προς τη ξυλογλυπτική - ζωγραφική. Τα θέματα των έργων της καταλέγονται στα «ελεύθερα», τις «αγιογραφίες» και τα «γυμνά». Χρησιμοποιεί σαν βάση το πολύτιμο ξύλο της κερκυραϊκής  ελιάς. Ο ακατέργαστος κορμός κόβεται ανάλογα με τις απαιτήσεις της δουλειάς, σε μικρά κομμάτια στο εργαστήριό της. Στη συνέχεια, αρχίζει η εργασία με το νου και με τα δάχτυλα, που με την αφή τους μαλακώνουν το ξύλο και του δίνουν ζωή, ψυχή και το κάνουν όμορφο και ζωντανό. Ακολουθεί η ζωγραφική με τα χρώματά της να συνδυάζονται αρμονικά με τις φυσικές αποχρώσεις του ξύλου. Η φόρμα και οι ποιοτικές εναλλαγές στο κάθε της έργο, χαρακτηρίζουν την ευαισθησία της καλλιτέχνιδας. Τελικά, η χάραξη σε ξύλο ή ακόμη και σε γυαλί είναι ενδιαφέρουσα, γιατί η άμεση επαφή του καλλιτέχνη προσδίδει πλαστικότητα στη μορφή και μεταφέρει στο άψυχο υλικό τις ευαισθησίες της ψυχής.

             kentarxou_loula1.jpg
loulapsixiko.jpg

Η Λούλα Κεντάρχου έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές και ατομικές  εκθέσεις τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Κέρκυρα. Ενδεικτικά αναφέρονται αυτές στα Πολιτιστικά Κέντρα των Δήμων Αθηναίων και Ψυχικού, όπως και αυτή στους χώρους της Κερκυραϊκής Ένωσης Αθηνών, που έτυχαν πολύ καλής κριτικής στον καλλιτεχνικό χώρο, αλλά και από τους επισκέπτες. Επίσης καταγράφονται οι ομαδικές και ατομικές εκθέσεις  στην Κέρκυρα, όπως αυτές στο Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης, στο
ART CAFÉ και στο Δημοτικό Θέατρο.

Στην πλέον πρόσφατη έκθεσή της στην Κέρκυρα, η Λούλα Κεντάρχου ξάφνιασε το κοινό που την επισκέφτηκε κι εκφράστηκε με θαυμασμό για την ποιότητα και ταυτότητα της εργασίας της. «Έδωσε κάτι το διαφορετικό, μια λεπτή φινετσάτη δουλειά, που μέσα από αυτήν οι αγιογραφίες μας μιλούν θεόπνευστα, τα πρόσωπα και τα σώματα των ανθρώπων είναι ζωντανά, ζωηρά, τα λουλούδια μοσχοβολούν και τα πουλιά κελαηδούν»(1). 

      loula2a.jpg   loula4a.jpg        loula5a.jpg  
 loula7a.jpg      loula6a.jpg  loula8a.jpg  

«Ήταν δουλειά που στηρίχτηκε στη ζεστασιά του ξύλου και στο φως των χρωμάτων. Μια σειρά από τις δημιουργίες της δίνανε στο χώρο αύρα Τέχνης και Τεχνικής. Οι λεπτοδουλεμένες, σκαμμένες επιφάνειες επιλεγμένου ξύλου, φιλοξενούσαν αδρές μορφές στολισμένες με άριστες χρωματικές συνθέσεις. Όλα αυτά τα έργα θύμιζαν δουλειά έμπειρου λαϊκού τεχνίτη και έργα εξοικειωμένου καλλιτέχνη με τέλεια σφαιρική διάθεση. Έτσι, ένας ομφάλιος λώρος έδεσε το παλιό με το καινούργιο, το πηγαίο με το έντεχνο, το φυσικό με το φτιασιδωμένο. Ίσως αυτός να ήταν ο λόγος που τα θαυμάσια θρησκευτικά έργα και οι αναπαραστάσεις προσωπογραφιών ιστορικών προσώπων προσέλκυαν το ίδιο και ακτινοβολούσαν μια εσωτερικότητα. Η φαντασία και το γούστο σε όλο τους το μεγαλείο έδιναν την ταυτότητα της καλλιτέχνιδας Λούλας Κένταρχου, που προστέθηκε για τα καλά στην προικισμένη καλλιτεχνικά οικογένεια των Κεντάρχων»(2).
loula9a.jpg   loula10a.jpg  loula11a.jpg loula12a.jpg 

Σήμερα, η Λούλα Κένταρχου μαζί με την οικογένειά της, μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στην Αθήνα και την Άνω Κορακιάνα.

Πηγές: (1)"Έκθεση ξυλογλυπτικής της Λούλας Κεντάρχου" - Νίκος Πακτίτης, στην εφημερίδα"Κερκυραϊκό Βήμα" και
(2) "Με το κλείσιμο μιας πετυχημένης Έκθεσης" - Κων. Καραμούτσος, στην εφημερίδα "Η Κέρκυρα Σήμερα"
 
< Προηγ.   Επόμ. >
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar