Menu Content/Inhalt
Βιώσιμη Κοινότητα

Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ...

"ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ"

dikaioma_book2012a.jpg

"Πέμπτη Εποχή"

Βιβλίο του
Γιάννη Β. Μαρτζούκου
pemptiepoxi2018a.jpg
"ΠΕΜΠΤΗ ΕΠΟΧΗ"

ΕΝΙΣΧΥΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ
ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΚΟΡΑΚΙΑΝΑΣ
    samaras.jpg
μέσω της
ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Αριθμός Λογαριασμού:

ΙBAN:
GR180171781000
6781115933535

και ο κωδικός

SWIFT CODE:  PIRBGRAA

αρχειο ημερολογιου

"Ανάμεσα Κουκουρίτσας και Ακλερής"... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
26.11.08

fertes1.jpgΗ φωνή στο τηλέφωνο ήταν άγνωστη, αλλά βαθιά ευγενική...Από τις συστάσεις που ακολούθησαν, προέκυψε ότι συνομιλητής μας ήταν ένας (γνωστός στους παλαιότερους) Κορακιανίτης - Σιναραδίτης, ο Στέλιος Φ. Γραμμένος. Κορακιανίτης από την πλευρά της μάνας του (οικογένεια «Φέρτε»), που πέρασε τα παιδικά του χρόνια ανάμεσα στα δύο χωριά. Αργότερα, ως σημαίνον πλέον στέλεχος του Υπουργείου Εσωτερικών συμμετείχε στη διαπραγμάτευση για την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, ενώ παράλληλα πιστώνεται με σημαντικό επιστημονικό συγγραφικό έργο.

Η συγγραφική του όμως δραστηριότητα δεν σταματάει εκεί, αφού σύντομα επεκτείνεται στο χώρο της λογοτεχνίας, με τελευταίο-πρόσφατο δείγμα το βιβλίο του «Ανάμεσα ΚΟΥΚΟΥΡΙΤΣΑΣ και ΑΚΛΕΡΗΣ»...

«Πρόκειται για ένα πεζογράφημα με ισχυρό αφηγηματικό λόγο, που κινείται ανάμεσα από τα δύο χωριά, τους Σιναράδες και την Κορακιάνα, χωριά του πατέρα και της μάνας. Αναδεικνύει μέσα εκεί τόπους και τοπία και αναβιώνει μνήμες και εποχές, που η σημερινή νεολαία ζώντας την τριφηλή ζωή της, θα θεωρεί παραμύθια. Καταγράφει συνήθειες ανθρώπων που διέθεταν πληρότητα ψυχής μέσα σε αφάνταστες συνθήκες στέρησης...Το κείμενο γέμει εικόνων αγροτικής ζωής αμέσως μετά την κήρυξη του Ελληνο-ιταλικού πολέμου, των χρόνων της Κατοχής και της Αντίστασης του λαού, όταν αυτός στέναζε και συγχρόνως υπερηφανευόταν γι αυτό που ήταν. Όταν στερούνταν τα πάντα και διασκέδαζε με το τίποτα. Όταν σεβόταν ως οντότητες το αμπέλι, την ελιά, τα δένδρα που του έδιναν καρπούς για να ζήσει...».

Τα λόγια αυτά του καθηγητή (μας) Κωνσταντίνου Καραμούτσου απηχούν μια μεστή κρίση για το περιεχόμενο του βιβλίου, το οποίο με ένα ρέοντα λόγο και μέσα από ανεξάρτητα αφηγήματα μεταφέρει στον αναγνώστη ζωντανές εικόνες, ηθογραφίες μιας παρελθούσας εποχής. Εικόνες που στην πλειονότητά τους δεν υφίστανται πλέον παρά μόνο στις μνήμες των παλαιοτέρων,  πολύτιμες όμως γιατί αποτελούν το αναγκαίο γεφύρωμα ανάμεσα στο σήμερα και το χθές, που στεριώνει γερά τις κοινωνίες, πάνω σε στέρεα θεμέλια.

Ιδιαίτερο, «κορακιανίτικο», ενδιαφέρον έχουν «Η περιπέτεια μιας αγάπης», όπου η λαογραφία του κορακιανίτικου καρναβαλιού «δένει» με την εξιστόρηση ενός πραγματικού ερωτικού ειδυλλίου ανάμεσα σε δύο νέους της εποχής, καθώς επίσης και «Της ροδακινιάς τα καμώματα» όπου περιγράφεται ένα από τα κατορθώματα της «παρέας της Πλάστιγγας», ή «Η Πλάστιγγα και η παρέα της», το «Κορακιανίτικο Καναβάλι» κ.ά. αφηγήματα, που αναδύουν μια πραγματική αγάπη του συγγραφέα για τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Το βιβλίο του Στέλιου Γραμμένου (μια ακόμη ευχάριστη «κορακιανίτικη» συγγραφική έκπληξη των τελευταίων μηνών), διατίθεται από όλα τα βιβλιοπωλεία της Κέρκυρας, καθώς επίσης και από το βιβλιοπωλείο της «ΕΣΤΙΑΣ» στην Αθήνα.Προλογίζεται δε από τους Συλλόγους Σιναραδιτών και Κορακιανιτών της Αθήνας.


Τελευταία ανανέωση ( 30.11.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
simbad_rito.jpg

ΠΟΙΗΣΗ ΚΟΡΑΚΙΑΝΙΤΩΝ

poems.jpg

ΒΙΒΛΙΑ ΚΟΡΑΚΙΑΝΙΤΩΝ

books.jpg

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΚΟΡΑΚΙΑΝΑΣ

filarm.jpg

ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΟΡΑΚΙΑΝΑΣ

paleta.jpg

Πάσχα στην Κορακιάνα

pascha05.jpg

Καρναβάλι στην Κορακιάνα

korkarnav.jpg

Η φωτογραφια της εβδομαδας


sgouros_dion.jpg    Η φωτό είναι από το αρχείο της Δώρας Μεταλληνού και υ πάρχει και στο Άλμπουμ του "Χθες"  
 

ΦΩΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 23/11/15

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα27
mod_vvisit_counterΧθές22
mod_vvisit_counterΑυτή τη βδομάδα49
mod_vvisit_counterΑυτό το μήνα642
mod_vvisit_counterΣύνολο367245
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar