Τα σπερνά της Αγίας Βαρβάρας... | | Εκτύπωση | |
Γράφει ο/η Κβκ | |
04.12.08 | |
Της Αγίας Βαρβάρας σήμερα και οι οικογένειες Απέργη στις Μουργάδες, εορτάζουν εναλλάξ τη χάρη της, μεταφέροντας μια πατροπαράδοτη παράδοση από χρόνο σε χρόνο και από γενιά σε γενιά.
Χθες, από νωρίς, σύσσωμη η οικογένεια Κώστα-Σταμάτη-Κωνσταντίνου Απέργη, βοηθούντων και των συζύγων, ξεκίνησε τις προετοιμασίες για τα σπερνά της Αγίας Βαρβάρας και το σπιτικό τους έσφυζε από υπέρμετρη δραστηριότητα. Στο παλιό κατώι το στάρι είχε ήδη βράσει σε ένα μεγάλο καζάνι, ειδικό για την περίσταση. Στον όροφο του υποστατικού, γύρω από το μεγάλο τραπέζι της κουζίνας, τα υγραμένα αμύγδαλα ξεφλουδίζονταν με επιμέλεια, ενώ δεν άργησε να έρθει η σειρά για το «σπάσιμο» των ροδιών και τη μία προς μία συλλογή από τα χρυσοκόκκινα σπόρια τους. Η ώρα για το μούλιασμα της σταφίδας αργεί, αφού πρέπει να υπολογιστούν με ακρίβεια οι ώρες έως την κατανάλωση και καθώς το τζάκι σιγοκαίει, μια τηγανιά λουκουμάδες με μέλι είναι η καλύτερη ιδέα...Τα υλικά αυτά (σιτάρι, ρόδια, αμύγδαλα, σταφίδες και τα λοιπά συνοδευτικά τους) θα ανακατευτούν από το σπιτονοικοκύρη τα ξημερώματα, ανήμερα της γιορτής, για να πάρουν στη συνέχεια ως σπερνά, το δρόμο για την εκκλησία της Παναγίας,.. Εκεί, στο μικρό εκκλησάκι, δημιουργήθηκε όπως πάντα το αδιαχώρητο και κατά το τελείωμα της Θείας Λειτουργίας, ένα σακουλάκι με σπερνά, ευλογημένα, περίμενε τον κάθε πιστό...Έξω, ο καιρός άρχισε να «δείχνει τα δόντια του» και η μπόρα δεν άργησε να ξεσπάσει... Και του χρόνου με υγεία ! |
|
Τελευταία ανανέωση ( 06.02.09 ) |
< Προηγ. | Επόμ. > |
---|