Menu Content/Inhalt
"Δάκρυα της Θάλασσας" PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
22.12.08

marietin1.jpgΤελικά, αυτό που μας δίνει τη μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη λειτουργία αυτής της ιστοσελίδας είναι η συνεχής ανακάλυψη και  ανάδυση μέσα από τη σημερινή κατακερματισμένη κοινωνία (και του χωριού μας), μιας φουρνιάς νέων ανθρώπων (που είτε κατοικούν μόνιμα στο χωριό είτε διατηρούν επαφή με αυτό), που με την προσωπική τους διαδρομή επιχειρούν να δώσουν το δικό τους ελπιδοφόρο παρόν, σε μια εποχή δύσκολη και δυσανάγνωστη. Που ίσως να αποτελούν την κρυμμένη  μέσα στις στάχτες, σπίθα, που πασχίζει να πυροδοτήσει τη δική της πορεία ανόδου.
Η έκπληξη τη φορά αυτή είναι γένους θηλυκού...Πρόκειται για τη  Μαρία-Σπυριδούλα Πρεντουλή, κόρη του Αντώνη Πρεντουλή και της Μαριετίνας Τσιριγώτη. Τη νεαρή φιλόλογο, που δεν παραλείπει, τα καλοκαίρια της να περνάει από την Κορακιάνα, τον τόπο καταγωγής της μητέρας της. Που, παρότι περιπλανήθηκε στον ελληνικό ηπειρωτικό χώρο, λόγω του επαγγέλματος του πατέρα της, θα επιλέξει «της Θάλασσας τα δάκρυα» να ζωγραφίσει με τους πρώτους της στίχους.

«Εσύ, αλιεύεις άστρα από το Έαρ.
Μια απλή λέξη σου θα μπορούσε
ν' ανατινάξει τον κόσμο»,
είναι τα λόγια-στίχοι που της αφιερώνει η Πρόεδρος των  Ελλήνων Λογοτεχνών, Ελευθερία Αναγνωστάκη -Τζαβάρα, για την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Δάκρυα της Θάλασσας», η οποία αποτελείται από 55 ποιήματα σε ελεύθερο στίχο.
«Είχα μαζεμένους θησαυρούς
πλάι στο γαλάζιο κύμα
και εσύ τους περιέπαιζες
με τα ακροδάκτυλά σου
σαν ξεχασμένα ονόματα
που γιάτρευαν τη συννεφιά...»
Τα στοιχεία της μοναξιάς, του έρωτα και της προδοσίας είναι διάχυτα στα ποιήματά της Μαρίας-Σπυριδούλας, πλεγμένα έντεχνα σε συνδυασμό με τις προσδοκίες, τα όνειρα και τις αναμνήσεις.
«Απρόσμενος νόστος
Σε ποιανού την πατρίδα
να κρυφτώ;
Ποια θάλασσα να με σκεπάσει;
Σήμερα τα σανδάλια είναι βαριά
και το ένδυμα έρπεται στο χώμα.
Δε σ' αναγνωρίζω ταξιδιώτη
απ' της φυλακής το νότισμα
μόνο το βλέμμα
έχει δυο αιχμάλωτα πουλιά
που χρόνια ολόκληρα ψάχνουν
μια νέα πατρίδα»
Οι εικόνες και τα συναισθήματα που δημιουργούνται μέσα από τους συμβολισμούς των δυναμικών στίχων των ποιημάτων της συλλογής, ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη...
Το βιβλίο διατίθεται από τις   εκδόσεις ΙΔΜΩΝ  (τηλ.& φαξ 210-5015550, e-mail: idmon@in.gr) και μπορεί κανείς να το προμηθευτεί από το βιβλιοπωλείο  «ΚΑΤΑΡΤΙ», (οδός Μαυρομιχάλη 9, Αθήνα, τηλ: 210 3604793 και 210 3601271) και ελπίζουμε και από βιβλιοπωλεία της Κέρκυρας, σύντομα.
Από εμάς, ένα μεγάλο μπράβο (και) στη Μαρία-Σπυριδούλα...

marietin2.jpgΗ Μαρία-Σπυριδούλα Πρεντουλή γεννήθηκε στον Πειραιά τον Ιανουάριο του 1984 και η καταγωγή της είναι από την Κέρκυρα. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έζησε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας όπως η Ξάνθη η Κατερίνη, η Δράμα, το Σουφλί και η Θεσσαλονίκη. Σήμερα ζει και εργάζεται ως Φιλόλογος στην Αθήνα. Η επικοινωνία μαζί της είναι δυνατή μέσω του
e-mail: Prendouli@yahoo.com


Τελευταία ανανέωση ( 06.02.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar