Το Συνέδριο του 1905...που πιθανότατα δεν έγινε | | Εκτύπωση | |
Γράφει ο/η Κβκ | |
28.04.10 | |
Στο βιβλίο «Σημειώσεις στο μάθημα της Νέο-ελληνικής Λογοτεχνίας» που διδάσκεται στη Φιλολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, αναφέρεται ότι « Ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης μεταφράζει αρχαίους Έλληνες, Λατίνους και ινδική λογοτεχνία και δημοσιεύει μεταφράσεις και τα πρώτα του πεζά στα περιοδικά της εποχής. Παράλληλα πρωτοστατεί στη διεξαγωγή ενός Συνεδρίου δημοτικιστών στην Κορακιάνα με την παρουσία του Αλέξανδρου. Πάλλη (1905)...»
Αναζητώντας τεκμηρίωση για την πραγματοποίηση ή μη του σημαντικού αυτού Συνεδρίου και μάλιστα στο χωριό μας, οδηγηθήκαμε με τη βοήθεια φίλων (1) στο τεύχος 1115 του Περιοδικού «ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ», που φιλοξενεί ένα αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Θεοτόκη. Εκεί, μεταξύ άλλων αναφέρεται:«…Το 1905 ο Κ. Θεοτόκης είχε και μίαν άλλη παρένθεση. Το συνέδριο των δημοτικιστών. Το χρόνο εκείνο, ο Αλέξανδρος Πάλλης, γυρίζοντας από τα Γιάννενα, όπου πήγαινε για δεύτερη φορά προσκυνητής στα χώματα που γεννήθηκε, πέρασε από την Κέρκυρα. Με την ευκαιρία αυτού του ταξιδιού ο Θεοτόκης σκέφτηκε να οργανώσει ένα συνέδριο δημοτικιστών «στους Κορφούς».Τα «Ορεστιακά» ήταν πρόσφατα και ο Πάλλης δεν είχε καμία διάθεση να κατεβή στην Αθήνα. Πιo καλύτερη ευκαιρία για να μαζευτούν στην Κέρκυρα οι μαχητές του δημοτικισμού και να συζητήσουν τα προβλήματα που δημιουργούσε ο αγώνας; Ο Θεοτόκης γράφει στον Ταγκόπουλο για να τον προσκαλέσει, καλεί τον Παλαμά, το Γρυπάρη, συσταίνει στο διευθυντή του «Νουμά» να τηλεγραφήσει στον Ψυχάρη νάρθει και αυτός. Είναι γεμάτος ενθουσιασμό που ένα τέτοιο σημαντικό γεγονός θα συντελεστεί στην Κέρκυρα. Τελικά όμως το συνέδριο δημοτικιστών δεν πραγματοποιήθηκε στην έκταση που το σχεδίασε ο Θεοτόκης, γιατί οι προσκεκλημένοι, με διάφορες δικαιολογίες, απέφυγαν το ταξίδι στην Κέρκυρα. Αυτό όμως δεν εμπόδισε το Θεοτόκη και τους άλλους Κερκυραίους λογίους να συζητήσουν με τον Αλέξανδρο Πάλλη, το γλωσσικό.
«Στην επιστροφή πήγαμε και περάσαμε μερικές βδομάδες στην Κέρκυρα, όπου ο πατέρας μου είχε πολλούς φίλους και γλωσσικούς ομοϊδεάτες, ιδίως το λόγιο Κωνσταντίνο Θεοτόκη και τον ποιητή Λορέντζο Μαβίλη. Νοίκιασε την έπαυλη του ζωγράφου Γιαλινά στο Καβαλούρι,, που απείχε μόλις λίγα λεπτά από τους Καρουσάδες, όπου έμενε ο Ντίνος Θεοτόκης, στο πατρικό του κτήμα….Η Κέρκυρα τον καιρό εκείνο κρατούσε ακόμη την παληά της λογοτεχνική παράδοση, που της είχε κληροδοτήσει ο Πολυλάς, ο Καλοσγούρος, ο Μαρκοράς κ.ά. Ο Ντίνος Θεοτόκης, ο Μαβίλης, η Ειρήνη Δενδρινού και άλλοι, σχηματίζανε μιαν εκλεκτή πλειάδα, με όλη τη σημασία της λέξης, που και η πρωτεύουσα θα τη ζήλευε….Η συντροφιά εκείνη ήταν ότι πιο ευχάριστο μπορούσε κανείς να φανταστή. Ποτέ μου δεν είδα τον πατέρα μου νάχη τόσο κέφι, όπως σαν βρισκόνταν στην κερκυραϊκή εκείνη παρέα, όπου συναντούσε κανείς όλες τις αντιθέσεις των χαρακτήρων, πράγμα που της έδινε κιόλας ποικιλία. Τους βαθείς φιλοσοφικούς στοχασμούς του Θεοτόκη, τη ρωμαντική μορφή του Μαβίλη, το σπινθηροβόλο πνεύμα της Ειρήνης Δενδρινού, της «ποιήτριας» όπως χαϊδευτικά την ονόμαζε ο πατέρας μου. Ο Θεοτόκης και ο Μαβίλης με τα μαύρα τους σακάκια και τα ημίψηλα, που ταιριάζανε περισσότερο με τα καφενεία της Μονμάρτ, παρά με το ειδυλλιακό περιβάλλον της κερκυραϊκής εξοχής. Οι φιλολογικές και γλωσσικές συζητήσεις δίνανε και πέρνανε και πολλές φορές βαστούσαν από το πρωί ίσαμε αργά τη νύκτα…»
Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων ο Κώστας Δαφνής στο κείμενο-αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Θεοτόκη, το 1973… ![]() Η «συνάντηση της Κορακιάνας» ήταν γεγονός, όπως αποδεικνύεται και από ένα κείμενο της Ειρήνης Δενδρινού με τίτλο «Εκδρομή στην Κορακιάνα», αλλά και από την αλληλογραφία δύο Κορακιανιτών της εποχής, του Σπύρου Μαρτζούκου (Ιγγλή) και του Διονύσιου Σγούρου, που συμμετείχαν σε αυτή. Ο πρώτος μάλιστα την φιλοξένησε στο σπίτι του… Εξάλλου η συμμετοχή του Σπύρου Μαρτζούκου στις συναντήσεις της φιλολογικής αυτής παρέας του 1905 καταγράφεται και σε μία επιστολή του υιού του Αλέξανδρου Πάλλη προς την Ειρήνη Δενδρινού, το 1961.
Όμως, ούτως ή άλλως, τόσο οι συναντήσεις στις Μουργάδες, όσο και η σκέψη για την πραγματοποίησή του πρώτου συνεδρίου δημοτικιστών στο χωριό μας είναι γεγονός, που είχε και πιστεύουμε ότι συνεχίζει να έχει τη σημασία του για την Κορακιάνα εκείνης της εποχής…
(1)πρόκειται για τους: Μαρία Ν. Μαρτζούκου, Γ. Ζούμπο και Δ. Κονιδάρη. |
|
Τελευταία ανανέωση ( 23.12.18 ) |
< Προηγ. | Επόμ. > |
---|