Δόθηκε στη δημοσιότητα, χθες Τετάρτη, το σχέδιο νόμου του προγράμματος «Καλλικράτη», που αφορά τις συνενώσεις Δήμων, την κατάργηση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και τη δημιουργία αιρετών Περιφερειακών Αρχών. Στο σχέδιο αυτό, εκτός των άλλων, αποτυπώνεται και η εξαγγελθείσα προ ημερών αρχή για «ένα δήμο σε κάθε νησί». Με βάση την αρχή αυτή ο νομός της Κέρκυρας θα έχει 2 Δήμους: έναν για το νησί της Κέρκυρας και έναν για τους Παξούς. Ανάλογες προβλέψεις υπάρχουν και για τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου.
Η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων αναμένεται σύμφωνα με παλαιότερες θέσεις της, να αντιδράσει στο ενδεχόμενο αυτό (ακόμα και με τοπικό δημοψήφισμα), αντιπροτείνοντας τους 5 Δήμους για το νησί της Κέρκυρας. Είναι λοιπόν πιθανό, με τη γνωστή τακτική του «παζαρέματος», τελικά να καταλήξουμε στους 3 Δήμους, που εξαρχής φαινόταν ως το επικρατέστερο σενάριο…Στην περίπτωση αυτή θα ξεκινήσει νέος γύρος συζητήσεων για το πώς θα συγκροτηθούν οι νέοι αυτοί τρεις Δήμοι.
Κάπως έτσι, οι τοπικοί μας «άρχοντες», ασχολούνται εδώ και καιρό μόνο με μία παράμετρο (πόσοι θα είναι οι Δήμοι) του όλου ζητήματος και ελάχιστα με τις προβλέψεις για τη λειτουργία του συστήματος, είτε του ενός είτε των τριών, είτε των πέντε Δήμων.
Τις προτάσεις του σχετικά με το σχέδιο νόμου για τη διοικητική μεταρρύθμιση «Καλλικράτης» κατέθεσε υπόψη του προέδρου της ΤΕΔΚ Κέρκυρας, ο δημοτικός σύμβουλος Φαιάκων και μέλος του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ, χωριανός μας, Σεβαστιανός Μεταλληνός. Στη συνέχεια μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο με τις απόψεις του…
«Τους τελευταίους μήνες απασχόλησε σε αρκετές συνεδριάσεις της ΤΕΔΚ Κερκύρας το θέμα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη χώρα μας. Δυστυχώς το σύνολο των θεμάτων συζήτησης και των σχετικών αποφάσεων αφορούσε αποκλειστικά τον αριθμό και την χωροθέτηση των Δήμων στο νησί της Κέρκυρας. Οι όποιες θέσεις εκφράστηκαν από μέλη του Δ.Σ., και από μένα προσωπικά, στις προηγούμενες συνεδριάσεις σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των Δήμων και την εκπροσώπηση των δημοτών σε αυτούς δεν συζητήθηκαν και καμία σχετική απόφαση δεν ελήφθη. Συνεπώς η παρούσα αποσκοπεί στην έγγραφη παρουσίαση των θέσεών μου στο σκέλος λειτουργίας των Δήμων.Συνεδρίαση ΔΣ ΤΕΔΚ 16/04/2010Την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιοποιήθηκε από το Υπουργείο το προσχέδιο του Νόμου 300 σελίδων και στην Συνεδρίασή μας της 16/04/2010 μας απασχόλησε αποκλειστικά η προφορική δήλωση του Υφυπουργού κ. Ντόλιου για δημιουργία 1 μόνο Δήμου σε κάθε νησί. Η κατά πλειοψηφία απόφαση του Δ.Σ. περιορίστηκε σε μία αρνητική εισήγηση για το ενδεχόμενο 1 μόνο Δήμου στο νησί μας. Εκ των παρισταμένων 8 μελών του Δ.Σ., ψήφισα υπέρ 1 Δήμου, στην περίπτωση κατά την οποία οι Δήμοι στο νησί θα είναι λιγότεροι από 5. Επίσης εκ των υπολοίπων παρισταμένων Δημάρχων ο κ. Χειμαριώτης ψήφισε υπέρ της προοπτικής 1 Δήμου. Συνεδρίαση ΔΣ ΤΕΔΚ 22/04/2010Συνεδριάζουμε εκ νέου αύριο (24/04/2010), όχι για να διατυπώσουμε τις παρατηρήσεις μας για το σχέδιο Νόμου, αλλά για να συζητήσουμε τις προτάσεις της Νομαρχιακής Επιτροπής του Συνασπισμού της Αριστεράς.
Ορισμένες εκ των θέσεων του εγγράφου, το οποίο πληροφορήθηκα από δημοσιεύματα, με βρίσκουν σύμφωνο. Διαφωνώ όμως ριζικά με την πρόταση διενέργειας δημοψηφίσματος εντός των επομένων 20 ημερών, καθώς: το δημοψήφισμα πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένες ερωτήσεις, τις οποίες δεν είμαστε ακόμα σε θέση να διατυπώσουμε με βεβαιότητα και σαφήνεια.
Προτού να απευθυνθούμε στους συμπολίτες μας, πρέπει πρώτα να αναλύσουμε και να τοποθετηθούμε επί του σχεδίου Νόμου ως ΤΕΔΚ (Δ.Σ. και Γενική Συνέλευση) και Δημοτικά Συμβούλια. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμα.
Η απαραίτητη πληροφόρηση και ενημέρωση των συνδημοτών μας από εμάς και την Κυβέρνηση μέχρι την προτεινόμενη ημερομηνία (09/05/2010) είναι πρακτικά αδύνατη.
Συνεπώς το όποιο δημοψήφισμα θα έχει ως αποκλειστικό ερώτημα ή θεωρητική βάση τον προτεινόμενο αριθμό Δήμων για την Κέρκυρα.
Προτείνω λοιπόν την διατύπωση σαφών θέσεων από πλευράς Αυτοδιοίκησης σχετικά με το σχέδιο Νόμου, ενημέρωση των συμπολιτών μας μέσω εντύπου για το σύνολο των θέσεών μας (πλειοψηφικές και μειοψηφικές) και εν συνεχεία λήψη απόφασης για την διενέργεια ή μη δημοψηφίσματος.
Διαφορετικά θα εμπεδώσουμε την εντύπωση στους συνδημότες μας ότι ενδιαφερόμαστε αποκλειστικά και μόνο για τον αριθμό των Δήμων και την χωροθέτησή τους. Άλλωστε κατά το πρόσφατο παρελθόν αποδείξαμε ότι είμαστε ανίκανοι να πείσουμε τους συνδημότες μας όσον αφορά τις πραγματικές προθέσεις που σχετίζονται με την επιλογή μας να διεκδικήσουμε την δημιουργία 5 Δήμων στην Κέρκυρα. Η παντελής έλλειψη θεωρητικής τεκμηρίωσης των θέσεών μας επέτρεψε σε πολλούς κακεντρεχείς συνδημότες μας να μας κατηγορήσουν… άδικα για προσπάθεια αγκίστρωσης στους εξουσιαστικούς μας θώκους.
Γενικές παρατηρήσεις σχετικά με το σχέδιο ΝόμουΣημ.: Οι παρατηρήσεις της παρούσης αναφέρονται αποκλειστικά στο θέμα των Δήμων και όχι στα λοιπά άρθρα που αφορούν της Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, κλπ, που αποτελεί αντικείμενο ξεχωριστού κειμένου.
Συμφωνώ με την πλειοψηφία των άρθρων, τα οποία δεν αναφέρω για λόγους συντομίας.
Θεωρώ όμως ότι το σχέδιο Νόμου που παρουσιάστηκε περιορίζεται σε διαχειριστικές παρεμβάσεις στο θεσμό των Δήμων, χωρίς να περιλαμβάνει προοδευτικές τομές που θα βοηθήσουν να βελτιωθεί σημαντικά η λειτουργία του.
Επιπλέον παραδίδει την επιλογή των αιρετών στα πολιτικά κόμματα (τους πιο διεφθαρμένους θεσμούς της πολιτείας μας) και τους κατά τόπους καναλάρχες, οι οποίοι συνήθως είναι και εργολάβοι δημοσίων έργων.
Δια της συρρίκνωσης των Τοπικών Συμβουλίων σε μονομελή (!!!) και τριμελή δημιουργεί μία ολιγαρχία αιρετών – σερίφηδων, αποθαρρύνοντας την συμμετοχή πολιτών και πλήττοντας τη διαφάνεια και την δημοκρατίας.
Τέλος πιστεύω ότι δεν αγγίζει το πρόβλημα της διαφθοράς και της σπατάλης δημοσίου χρήματος.Σημειώνω ότι με δεδομένη την μη γνωστοποίηση των καταργούμενων διατάξεων του υφισταμένου νομοθετικού πλαισίου, είναι εξαιρετικά δύσκολο να μαντέψει κανείς την τελική διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου και του τρόπου λειτουργίας. Πρέπει να ζητηθεί άμεσα από το Υπουργείο Εσωτερικών να δημοσιοποιήσει το άρθρο που θα αναφέρονται ονομαστικά οι καταργούμενοι Νόμοι και διατάξεις και ειδικότερα ο Ν 3463/2006 (ΔΚΚ).Προτάσεις τροποποίησης σχεδίου ΝόμουΓενική ΔιοίκησηΟ θεσμός της Γενικής Διοίκησης είχε θεσμοθετηθεί το με Νόμο το 2001, αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκε. Προτείνω η κάθε Γενική Διοίκηση να αντιστοιχεί σε μία Περιφέρεια ή ομάδες Περιφερειών. Στην δεύτερη περίπτωση προτείνω ενιαία Γενική Διοίκηση Νήσων, που να περιλαμβάνει Αγαίο, Ιόνιο και Κρήτη, με έδρα στη Σύρο, δεδομένου ότι οι Ελληνικές Κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν αρνηθεί την σύσταση ενός Υφυπουργείου Νησιωτικής Πολιτικής. Διαφωνώ με την άποψη του Γ.Γ. του Υπουργείου, που δήλωσε ότι επιλέχθηκαν 7 Γενικές Διοικήσεις με βάση τα αστικά Κέντρα της Επικράτειας. Η επιλογή αριθμού και έδρας της εποπτεύουσας αυτής Αρχής της Αυτοδιοίκησης δεν πρέπει να ταυτίζεται με την ύπαρξη ή μη καταστημάτων Goody’s, αλλά να έχει συμβολικό και πολιτικό χαρακτήρα.Να μην μεταφερθούν αρμοδιότητες από την Περιφέρεια προς την Γενική Διοίκηση, πλην αυτών που προβλέπονται από το Σύνταγμα, ήτοι οι υπηρεσίες Δασών, Μετανάστευσης, Ελέγχου Αυτοδιοίκησης, κλπ.Περιφέρεια
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων πρέπει να διατηρηθεί ως δευτεροβάθμιος ΟΤΑ, όχι τόσο για λόγους Ιστορικούς, όσο για λόγους αναπτυξιακούς. Πρέπει επιτέλους να αναπτύξουμε νησιωτικές πολιτικές και στην Δυτική Ελλάδα, βελτιώνοντας τις τοπικές μας οικονομίες και την ποιότητα ζωής. Επίσης για να επιτύχουμε καλύτερη εκμετάλλευση της στρατηγικής μας θέσης.Μείωση σπατάλης ΔήμωνΗ σπατάλη στην Αυτοδιοίκηση είναι καίρια για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, καθώς η πλειοψηφία των πόρων που διαχειρίζεται αποτελούν τμήμα των «Δημοσίων Επενδύσεων» του κράτους μας. Συνεπώς κάθε σπαταλούμενο ευρώ αφαιρεί από το εισόδημα των δημοτών 10 ευρώ σε βάθος 15 ετών.Η σπατάλη εντοπίζεται στα εξής σημεία:1. Δαπάνες για μισθοδοσία αιρετών: Αποτελούν συνήθως το 2 – 5 % των ετήσιων εξόδων ενός Δήμου. Με την επικείμενη συνένωση Δήμων θα εξασφαλιστεί εξοικονόμηση κατά 30-50% των δαπανών αυτών.
2.Δαπάνες σε εικονικά έργα και προμήθειες3. Επενδύσεις σε έργα μη λειτουργικά λόγω σφαλμάτων στην μελέτη ή/και κατασκευή, αλλά κυρίως λόγω αδιαφορίας των Δημοτικών Συμβούλων στην φάση προετοιμασίας του έργου και έγκρισης των μελετών από το Δημοτικό Συμβούλιο.
4. Ανοχή Δημοτικών Συμβούλων σε ενέργειες υπεξαίρεσης πόρων από έργα, που γίνονται με ευθύνη Δημάρχου και Αντιδημάρχων, λόγω ενδοπαραταξιακών συμβιβασμών, εκβιασμών ή ανταποδοτικών ωφελημάτων.Η προαναφερθείσα σπατάλη πόρων σε λίγους Δήμους φθάνει σε ποσοστά μέχρι το 40% των ετήσιων εξόδων τους. Το φαινόμενο αυτό γίνεται ακόμα πιο έντονο όταν επικρατεί συγκάλυψη από την επιβλέπουσα αρχή, που είναι η Περιφέρεια. Η Κεντρική Διοίκηση δε και οι Κυβερνήσεις αρνούνται πεισματικά να προβούν σε ελέγχους για τον περιορισμό των καταστάσεων αυτών.Για την μείωση των φαινομένων αυτών προτείνω τα εξής:-Θεσμοθέτηση μέγιστης θητείας 8 ετών για Δημάρχους και 12 ετών για Δημοτικούς Συμβούλους.-Εκλογή Δημάρχου, Δημοτικών Συμβούλων και Τοπικών Συμβούλων από διαφορετικά ψηφοδέλτια. Δηλαδή οι Δημοτικές παρατάξεις να περιορίζονται μόνο στο ψηφοδέλτιο των Δημοτικών Συμβούλων, προκειμένου αφενός να περιοριστούν τα φαινόμενα εκβιασμών, χορηγήσεων και χρηματισμών Δημάρχων προς Δημοτικούς Συμβούλους, αφετέρου οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να εκφράζουν τη γνώμη τους και να ελέγχουν χωρίς παραταξιακές αναστολές ως προς την εκτελεστική αρχή (Δήμαρχος). Οι υποψήφιοι δε Δήμαρχοι και Τοπικοί Σύμβουλοι να εκλέγονται από ενιαίο ψηφοδέλτιο.
Έλεγχος αποτελεσματικότητας έργων και αξιολόγηση δημοτικής αρχής από την Γενική Διοίκηση.-Έλεγχος ΟΤΑΔιαφωνώ με την πρόταση της δημιουργίας άλλης μίας Ανεξάρτητης Αρχής για τον έλεγχο των ΟΤΑ. Προτείνω την ενίσχυση του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης με αρμοδιότητες και προσωπικό, προκειμένου να ελέγχει αποτελεσματικότερα την κακοδιαχείριση και στους ΟΤΑ. Με τον τρόπο αυτό θα αποτραπεί η δημιουργία προσωποπαγών θέσεων εντός υπηρεσίας και οι ελεγκτές θα εναλλάσσονται σε διαφορετικούς τομείς της δημόσιας διοίκησης ανά πενταετία.Επίσης να θεσπιστεί ετήσιος διαχειριστικός έλεγχος και έλεγχος ποιότητας και αποτελεσματικότητας των κατασκευασθέντων έργων, από Μηχανικούς του ίδιου Σώματος.-Εκλογικά ζητήματαΟι Δημοτικοί Σύμβουλοι πρέπει να εκλέγονται από το σύνολο των δημοτών και όχι μόνο από τον καταργηθέν Δήμο στον οποίο είναι εγγεγραμένοι. Επίσης να μην υπάρχει ελάχιστος αριθμός εκπροσωπούμενων Συμβούλων από τους καταργηθέντες Δήμους. Διαφορετικά δεν θα υπάρξει Δημοτική συνείδηση και θα δημιουργηθούν τοπικιστικά γκέτο στα Δημοτικά Συμβούλια, με αποτέλεσμα την αδυναμία σύνταξης και εκτέλεσης Τεχνικού Προγράμματος και συνεπώς προϋπολογισμού.Οι τοπικοί σύμβουλοι πρέπει να απεξαρτηθούν από τις Δημοτικές παρατάξεις. Στους νέους Δήμους θα χρειάζεται, για την συγκρότηση ψηφοδελτίου, η «στρατολόγηση» μερικών εκατοντάδων υποψηφίων σε κάθε συνδυασμό, καθιστώντας την εκλογική προετοιμασία περισσότερο αγώνα προσηλυτισμού παρά εξέδρα διαγωνισμού προσωπικοτήτων, πολιτικών και οραμάτων. Οι εκλογές για την ανάδειξη τοπικών συμβουλίων θα πρέπει να βασίζονται στην εθελοντική συμμετοχή υποψηφίων σε ενιαίο ψηφοδέλτιο.
Όσον αφορά το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι των μεταναστών, προτείνω ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί για αυτούς που έχουν νόμιμο χρόνο παραμονής άνω των 7 ετών, υπό τους όρους όμως ότι θα διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία και θα έχουν δυνατότητα ανάγνωσης και γραφής της Ελληνικής. Θεωρώ πολύ σημαντικό να είναι σε θέση να διαβάζει ο ψηφοφόρος το ψηφοδέλτιο και ο Δημοτικός Σύμβουλος τις εισηγήσεις και αποφάσεις του Δημοτικού του Συμβουλίου. Συνεπώς χρειάζεται πιστοποίηση γνώσης της Ελληνικής Γλώσσας από Σχολείο ή ΙΕΚ. Σχετικά με τις όποιες επιφυλάξεις έχουν διατυπωθεί για την ψήφο μεταναστών, θέλω να υπενθυμίσω ότι οι Κερκυραίοι είμαστε στο σύνολό μας έποικοι.-Λειτουργία Δημοτικής ΑρχήςΝα γίνει υποχρεωτική η συνεργασία Δήμων (υφιστάμενο πλαίσιο «Συμπολιτειών»), ώστε με πολύ μικρό κόστος και με ελάχιστη δυνατή διαφθορά οι νέοι Δήμοι να αναλάβουν την λειτουργία των υπηρεσιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων που τους μεταφέρονται (Διευθύνσεις Κτηνιατρικής, Αλιείας, Γεωργίας, Πολεοδομίας, Τουριστικής Αστυνομίας, κλπ).
Το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να ασχολείται κυρίως με θέματα οικονομικής ανάπτυξης και ποιότητας ζωής, ενώ πολλές αρμοδιότητες να μεταφερθούν στα Τοπικά Συμβούλια.Να μην θεσμοθετηθεί η πρόταση για χωρικούς αντιδημάρχους στους Δήμους που θα συνενωθούν. Είναι προφανώς περιττό να αμείβονται Αντιδήμαρχοι – αυτιά, για κάλυψη ανασφαλειών χωρίς αρμοδιότητες. Μας αρκούν οι αντιδήμαρχοι που θα έχουν συγκεκριμένους τομείς ευθύνης.
Να παραμείνει το καθεστώς των 3μελών και 5μελών Τοπικών Συμβουλίων και να μην αντικατασταθούν από Πάρεδρους στα μικρά χωριά, όπως προτείνεται. Δεν χρειαζόμαστε αιρετούς σερίφηδες – δερβέναγες σε κάθε μικρή κοινωνία, αλλά ολιγομελή όργανα συμμετοχικής δημοκρατικής λειτουργίας.-Αρμοδιότητες ΔήμωνΠέραν από τις αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται και αναφέρονται στο σχέδιο Νόμου, προτείνω επιπλέον τις εξής:Οι Δήμοι να έχουν την αρμοδιότητα συντήρησης και λειτουργίας του Επαρχιακού Οδικού δικτύου της επικράτειάς τους. Το Εθνικό Οδικό δίκτυο να παραμείνει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας.Οι Δήμοι να συνεχίσουν να έχουν την αρμοδιότητα της τελικής επεξεργασίας και διάθεσης των υγρών και στερεών αποβλήτων. Η μεταβίβαση της αρμοδιότητας στις Περιφέρειες θα προκαλέσει προβλήματα και διαφωνίες στις τεχνικές συλλογής των απορριμμάτων και στην ανακύκλωση, που είναι αρμοδιότητα των Δήμων. Το κόστος του σταδίου αυτού είναι σημαντικό και θα «θεσμοθετηθεί» διένεξη μεταξύ Δήμων και Περιφέρειας.
Τα σημερινά Δημαρχεία να παραμείνουν ως αποκεντρωμένα γραφεία διοίκησης και εξυπηρέτησης των δημοτών (πιστοποιητικά, εξόφληση λογαριασμών, υποβολή αιτημάτων, ΟΓΑ, Συνεδριάσεις τοπικών επιτροπών και οργάνων, κλπ).
Προτάσεις επί του χωροταξικού προσδιορισμού Δήμων στην ΚέρκυραΙστορική παράθεση: Τα λάθη του 1912 και 1996Το 1912, με το Νόμο ΔΝΖ4057, η Βουλή αποφάσισε να διαλύσει τους Δήμους που είχαν ιδρυθεί στα μέσα του 19ου αιώνα και να ιδρύσει τις Κοινότητες, αποκλίνοντας από την παγκοσμίως εφαρμοζόμενη πρακτική στην αυτοδιοίκηση. Τότε επιχειρήθηκε η κοινωνική και γεωγραφική ταύτιση της εκκλησίας του Δήμου με την εκκλησία του Χριστού. Η μεταρρύθμιση αυτή στιγμάτισε τον 20ο αιώνα στη χώρα μας και θα την πληρώνουν οι γενεές των Ελλήνων μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα.Η έλλειψη σοβαρής αυτοδιοίκησης είχε ως αποτέλεσμα το σύνολο της επικράτειας να μην προβεί έγκαιρα στον απαραίτητο σχεδιασμό (χωροταξικό, επιχειρησιακό, πολεοδομικό) και μην διαθέτει αναπτυξιακά εργαλεία όπως Κτηματολόγιο και χρήσεις γης. Επίσης η παντελής έλλειψη αναπτυξιακών πολιτικών στην ύπαιθρο οδήγησε στην εγκατάλειψή της και στην συσσώρευση του 70% του έμψυχου παραγωγικού δυναμικού της χώρας μας στην Αθήνα, όπου καταναλώνεται ο λιγοστός πλούτος που παράγεται στην υπόλοιπη χώρα.Και ενώ βρισκόμασταν στην φάση εκτέλεσης και του 3ου ΚΠΣ, το οποίο θα αποπληρωθεί στα μέσα του 21ου αιώνα, η Βουλή το 1996 ψήφισε το άτολμο σχέδιο Καποδίστριας. Και το χαρακτηρίζω άτολμο, καθώς:
Επέτρεψε την δημιουργία Δήμων με αποκλειστικό στόχο την αποκατάσταση «άκληρων θυγατέρων». Τέτοια παραδείγματα είχαμε και στην Κέρκυρα.
Δεν εμπόδισε στο να μεταφερθεί η νοοτροπία διοίκησης των Κοινοτήτων στους Δήμους. Σε αυτό συντέλεσε και η μη θεσμοθέτηση χρονικού ορίου συμμετοχής στην διοίκηση. (Ενδεικτικά αναφέρω ότι στο Δήμο μου η πλειοψηφία της Δημοτικής μας Αρχής ασκεί διοίκηση από το 1978!) Αποτέλεσμα ήταν η εκτέλεση πλήθους άχρηστων και μη λειτουργικών έργων, με συνέπεια την αλόγιστη σπατάλη πόρων.Ενθάρρυνε την υπεξαίρεση και σπατάλη χρημάτων των Δήμων, μέσω της αποτροπής ελέγχων και της ανοχής σε διεφθαρμένα συστήματα «ελέγχων» στις Περιφέρειες και το Ελεγκτικό Συνέδριο.Αν δεν προβούμε σε έναν ουσιαστικό απολογισμό των λαθών στα Νομοθετήματα του 1914 και 1996, είναι βέβαιο ότι θα κάνουμε εκ νέου λάθη, τα οποία θα κοστίσουν στις επόμενες γενεές. Πρόταση διαμόρφωσης Δήμων στην ΚέρκυραΠροτείνω οι νέοι Δήμοι στην Κέρκυρα να σχεδιαστούν βάση των εξής κριτηρίων:
-Πληθυσμιακό: Οι Δήμοι της υπαίθρου να έχουν πληθυσμό της τάξης των 15-20.000 Δημοτών.-Χρήσεις γης: Ο κάθε Δήμος να έχει συγκεκριμένη χρήση γης στην επικράτειά του, δηλαδή είτε αστική, είτε παραγωγική (αγροτικός, μεταποιητικός και τουριστικός τομέας).-Συγκεκριμένες αρμοδιότητες των Δήμων να ασκούνται σε επίπεδο Νομού στο πλαίσιο του θεσμού των Συμπολιτειών.Συνεπώς με την ανωτέρω συλλογιστική προκύπτουν οι εξής Δήμοι στο νησί της Κέρκυρας:1.Δήμο Κερκυραίων, ο οποίος να περιοριστεί στα όρια της οικιστικής ζώνης, δηλαδή από Βορρά στις Αλυκές Ποταμού, μέχρι την περιοχή Τσάρου στο Νότο. Ο Δήμος θα πρέπει να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του αφενός στην διατήρηση και ανάδειξη της παλιάς πόλης - Μνημείο και αφετέρου στην βελτίωση του οικιστικού περιβάλλοντος της πόλης.2.Δήμος Βόρειας Κέρκυρας, που να περιλαμβάνει τους Δήμους Θιναλίων, Εσπερίων και Αγίου Γεωργίου.3.Δήμος άνω Μέσης Κέρκυρας, ο οποίος να προσεγγίζει τα όρια του παλιού Δήμου Επιλιμνίων και ειδικότερα ΝΔ Γιαννάδες-Κανακάδες-Μάρμαρο, τους Δήμους Παλαιοκαστριτών, Φαιάκων και Κασσωπαίων, Κοντόκαλι, Γουβιά, Εβροπούλους, Τεμπλόνι.4.Δήμος Μέσης, που να περιλαμβάνει τους Δήμους Αχιλλείων και Παρελίων.
5.Δήμος Νότιας Κέρκυρας, με συννένωση των Δήμων Λευκιμμαίων, Κορισσίων και Μελιτειέων.Στην περίπτωση κατά την οποία αποφασιστεί οι Δήμοι να είναι λιγότεροι των 5, τότε αλλάζει ριζικά η φιλοσοφία στην αυτοδιοίκηση. Στην περίπτωση αυτή προτείνω, για λόγους εξοικονόμησης πόρων, το σενάριο του 1 Δήμου.Το σενάριο του 1 ή 3 Δήμων, μεταφράζεται ουσιαστικά σε 1 ή 3 Νομαρχίες με ταυτόχρονη αναβίωση των Κοινοτήτων, με τα όποια δεινά αυτές μας προκάλεσαν. Επιπλέον μηδενίζεται η έννοια της συμμετοχικής Δημοκρατίας, καθώς για την εκλογή Δημοτικού Συμβούλου (1200 σταυροί περίπου) θα απαιτείται η συνδρομή τόσο των κομματικών μηχανισμών, όσο και η εύνοια των ιδιοκτητών των τοπικών τηλεοπτικών σταθμών.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η αυτοδιοίκηση στην Κέρκυρα θα παραδοθεί αποκλειστικά στα κόμματα και τους εργολάβους. Συνεπώς παύει η δυνατότητα συμμετοχής στο Δημοτικό Συμβούλιο ενεργών πολιτών.
Αποτέλεσμα θα είναι να συνεχιστεί αποτελεσματικότερα και πιο συγκεντρωτικά η «απορροφητικότητα» πόρων από τους αιρετούς και η δραστική μείωση των δημοσίων επενδύσεων σε υποδομές κοινής ωφελείας.
Επιπλέον οφείλω να επισημάνω ότι στο σενάριο αυτό συνεπάγεται η δημιουργία 7 Δήμων για το σύνολο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, οπότε η συνέχιση της ύπαρξής της καθίσταται αδύνατη.
Σχετικά με την επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε προσφάτως και σύμφωνα με την οποία με 3 ή 1 Δήμους θα «καθαρίσουμε» το τοπίο από τους σημερινούς εξουσιαστές, έχω να αναφέρω τα εξής:
Η κάθε κοινωνία έχει την διοίκηση που της αξίζει. Κανείς από εμάς τους αιρετούς δεν καταλάβαμε σκάνιο με το στανιό. Μα εξέλεξαν οι συνδημότες μας. Συμφωνώ ότι η πλειοψηφία των αιρετών είμαστε ό,τι χειρότερο μπορεί να αναδείξει η κοινωνία μας. Υπάρχει όμως τρόπος αυτό να αλλάξει; Μπορούμε την ημέρα των εκλογών να ψηφίζουμε με άλλα κριτήρια και έχοντας υπ’ όψιν αυτά για τα οποία διαμαρτυρόμαστε την επομένη των εκλογών; Πολύ αμφιβάλλω.Σε ένα Δήμο των 40.000 κατοίκων, δεν θα εμφανιστεί νέος συνδυασμός. Όπως επίσης και κανένας αξιόλογος και σοβαρός υποψήφιος δεν θα θέσει υποψηφιότητα, καθώς γνωρίζει ότι το κόστος της συμμετοχής στις εκλογές θα είναι υπερβολικά υψηλό (άνω των € 150.000).
Είμαι βέβαιος ότι οι «κακοί» του παρόντος θα συγκρουστούν προ των εκλογών, θα βρεθεί ένα νέο επίπεδο ισορροπίας υπό τας ευχάς του εργολαβικοκαναλετικού κατεστημένου και υπό τας φαινομενικάς διαταγάς κομματικού δακτύλου και θα επικρατήσουν στις εκλογές που εμείς θα ψηφίσουμε.
Πιστεύει κανείς ότι ξαφνικά, λίγες εβδομάδες προ των εκλογών, θα ενεργοποιηθούν οι υγιείς και αξιόλογες δυνάμεις της κοινωνίας μας, θα συγκροτήσουν συνδυασμούς και η κοινωνία μας θα τους ψηφίσει;
Πιστεύει κανείς ότι τα Νομαρχιακά Συμβούλια που εκλέγουμε στην Κέρκυρα περιλαμβάνουν τους άριστους συμπολίτες μας ή μήπως δικτυωμένα κομματικά στελέχη;
Επίλογος
Είμαι πεπεισμένος ότι είτε με 1 ή 3 ή 5 ή 15 Δήμους, τίποτε δεν θα αλλάξει αν δεν αλλάξουμε εμείς. Αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, ενεργούμε και επιλέγουμε. Ας μην εξαφανίσουμε λοιπόν τις όποιες μεμονωμένες φωνές λογικής και ηθικής καταφέρνουν περιστασιακά να εκλεγούν και ας μην σκοτώσουμε την ελπίδα για να βρούμε άλλοθι για την μιζέρια μας.
Γιατί σε 4 χρόνια θα μας φταίνε οι μεγάλοι και απρόσωποι Δήμοι και σε 10 χρόνια θα έχουμε σίγουρα ξανά Κοινότητες.Και μη λησμονάμε ότι ο Καλλικράτης ήταν εργολάβος δημοσίων έργων…Σεβαστιανός Μεταλληνός, Δημοτικός Σύμβουλος Φαιάκων, Μέλος Δ.Σ. ΤΕΔΚ Κερκύρας
|