Menu Content/Inhalt
Από την επίσκεψη της Χορωδίας στην Κύπρο... PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Γράφει ο/η Κβκ   
15.05.10

      cyprchor10c.jpg
"Το ταξίδι της Χορωδίας μας από Κέρκυρα μέσω Αθήνας για Λάρνακα ήταν πολύ καλο, με μια ωραία έκπληξη: κυβερνήτης του αεροπλάνου ήταν ο συγχωριανός μας Δημήτρης Μαρτζούκος, γιος του Στέλιου και της Σοφίας και έτσι, με το καλωσόρισμα που μας έκανε, έγινε γνωστό στους υπόλοιπους επιβάτες η άφιξή μας και ο σκοπός του ταξιδιού μας στην Κύπρο.
Στο αεροδρόμιο της Λάρνακας πήραμε την πρώτη καλή εντύπωση της φιλοξενίας που θα ακολουθούσε. Μας περίμενε μια ομάδα ανδρών και γυναικών του Πολιτιστικού Συλλόγου που μας προσκάλεσε και οι οποίοι μαζί με τις ευχές τους μας έδωσαν μικρο-δώρα και από ένα τριαντάφυλλο.
          cyprchor10d.jpg
Από πλευράς καλλιτεχνικής και οι δύο Χορωδίες παρουσίασαν ένα πολύ ωραίο και πετυχημένο πρόγραμμα, σε ένα πολυπληθές ακροατήριο, σε μία πολύ κατάλληλη αίθουσα εκδηλώσεων. Η συναυλία αυτή δόθηκε σε ένα χωριό, 15 χλμ περίπου από τη Λάρνακα. Πρόκειται για το Δήμο Αθηένου με πληθυσμό 2.000 –2.500 κατοίκους περίπου και το σημαντικότερο: στην άκρη του χωριού αυτού είναι η διαχωριστική γραμμή των «κατεχόμενων» εδαφών. Όλα τα κτήματα του χωριού αυτού είναι στα «κατεχόμενα», αλλά παρόλα αυτά οι άνθρωποι έχουν αναπτύξει μια αξιόλογη οικονομία, βασιζόμενοι στην εργατικότητά τους, έχοντας ως κύρια ενασχόληση την καλλιέργεια σιτηρών και την κτηνοτροφία, ενοικιάζοντας ή αγοράζοντας «ελεύθερη» γειτονική γη.
cyprchor10b.jpgΜεγάλη εμπειρία για μας, αλλά και συναισθηματική φόρτιση ήταν όταν μας διηγήθηκαν γεγονότα από την περίοδο του απελευθερωτικού τους αγώνα, αλλά και από τα όσα έζησαν μετά το 1974, με την εισβολή των Τούρκων. Επισκεφθήκαμε διάφορα μέρη και σημεία που μαρτυρούν των Αγώνα των Κυπρίων, όπως τις γενικές φυλακές, όπου είδαμε τα κελιά των μελλοθανάτων, τις αγχόνες, την καταπακτή και τέλος τα «Φυλακισμένα Μνήματα», όπου 13 παλικάρια τάφηκαν από τους Άγγλους κρυφά, χωρίς να επιτραπεί στους δικούς τους να τα δουν. Ανάμεσα στους Τάφους αυτούς, τα μέλη της Χορωδίας και οι συνοδοί ψάλλαμε τον Εθνικό μας Ύμνο.
cyprchor10e.jpgΠρέπει να προσθέσω ότι ξεναγός μας ήταν ένας από τους τότε μελλοθάνατους, ο οποίος γλίτωσε διότι είχε δραπετεύσει, τραυματίστηκε και βρισκόταν στο Νοσοκομείο. Επίσης, συνοδός μας ήταν και ο σημερινός Αντιπρόεδρος της Χορωδίας Αθηένου, που το 1974 συνελήφθη και ήταν σε φυλακή της Τουρκίας για 3 χρόνια.
Επίσης (δυστυχώς με βροχή), πήγαμε στο σημείο που κατέπεσαν τα 2 αεροπλάνα της Πολεμικής μας Αεροπορίας, κτυπημένα από ελληνικά πυρά, νύκτα, λόγω κακής πληροφόρησης. Το σημείο αυτό λέγεται «Τύμβος της Μεκεδονίτισσας».
Είχαμε την ευκαιρία ακόμη, να ξεναγηθούμε από τον Αντιδήμαρχο Λάρνακας, σε διάφορα μουσεία της πόλης, καθώς επίσης και στο Ενετικό Φρούριο. Η Κύπρος, όπως μας είπαν, ήταν και είναι γεμάτη από αρχαίους τάφους, όπου από τις κατά καιρούς ανασκαφές έρχονται στο φως έργα αρχαίας τέχνης.
Άφησα για το τέλος την αναφορά σε ένα άλλο σημαντικό στοιχείο: κοντά στην Αθηένου και σε απόσταση χιλιομέτρου, είναι ένα άλλο χωριό, η Τριμυθούντα, όπου έζησε ο Άγιος Σπυρίδων. Το κατέχουν οι Τούρκοι και το έχουν μετονομάσει σε Τρεμετούσα. Εκεί υπάρχει μια μικρή εκκλησία του Αγίου.
Τελειώνοντας, θέλω να επισημάνω άλλη μια φορά τη φιλική και πολύ θερμή συμπεριφορά όλων των ανθρώπων με τους οποίους επικοινωνήσαμε και όχι μόνον των μελών της Χορωδίας. Τολμώ δε να εκφράσω την σκέψη μου ότι θα πρέπει αρμόδιοι και μη, αλλά και η κοινωνία του χωριού, να δείξουμε τον καλύτερο εαυτό μας και να μην αρκεστούμε στη φήμη ότι οι Κερκυραίοι είμαστε φιλόξενοι…"
Τάκης Π.Σαββανής

cyprchor10f.jpg  cyprchor10g.jpg 
Παραλειπόμενα:Το τριήμερο της Χορωδίας μας στην Κύπρο περιελάμβανε εκτός από τα παραπάνω και άλλες λεπτομέρειες, όπως τις επισκέψεις στο Μουσείο Πιερίδη και στην εκκλησία του Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα, καθώς και στο Εργαστήριο Ξηρών Καρπών και Ζαχαρωτών στην Αθηένου. Ορισμένα μέλη της Χορωδίας κατευθύνθηκαν στα Λεύκαρα, γνωστά για τα «λευκαρίτικα κεντήματα», όπου τους περίμεναν ο Νίκος Μιχαηλίδης και η σύζυγός του Μαρία Μαρτζούκου, ενώ οι υπόλοιποι πήραν μια γεύση από τα «Ανθεστήρια» στη Λάρνακα, με την πομπή αρμάτων στολισμένων με λουλούδια. Το κλίμα της φιλοξενίας ήταν ιδιαίτερα θερμό και ευχάριστο, τα γεύματα και τα δείπνα συνοδεύονταν από τραγούδια, ενώ η αναχώρηση κάθε βράδυ για το ξενοδοχείο περιελάμβανε απαραιτήτως προσφορά γλυκισμάτων. Το δε αποχαιρετιστήριο δείπνο, επιμελήθηκαν οι γυναίκες του Συλλόγου, που μαγείρεψαν τοπικά φαγητά, όπως σεφταλιές, αυγά στο φούρνο κ.ά.
                                cyprchor10h.jpg
ΣΗΜ.: λεπτομέρειες από το ταξίδι, εκτός του Τάκη Σαββανή, μας έδωσε η Εύα Απέργη, ενώ το φωτογραφικό υλικό ήταν του Φωκίωνα και της Σπυριδούλας Μάνδυλα. 
< Προηγ.   Επόμ. >
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar